sâmbătă, 3 martie 2012

From splendor to revolution: The Romanov Woman 1847-1928

Coperta cartii From splendor to revolution
         From splendor to revolution este povestea a patru Mari Ducese unite in dragostea lor pentru Rusia, dar despartite de propriile ambitii si pasiuni  ...  este povestea povestea unei tari in care majoritatea populatiei traieste in cea mai inspaimantatoare forma de saracie   ...   povestea unei dinastii care pare scoasa dintr-o carte de povesti ... povestea unei revolutii, a celor care au dorit-o si a celor care i-au cazut victime ...
                                                                                                                                                                                                                                   La fel ca precedenta carte a Juliei Gelardi, Born to rule, From splendor to revolution nu se vrea o biografie, ci mai degraba o introducere in viata a patru femei extraordinare si in vremurile in care acestea au trait ... Maria Alexandrovna si Olga Constantinovna s-au nascut in mijlocul uimitoarei dinastii Romanov, s-au casatorit in alte tari si au devenit, una Mare Ducesa de Saxa-Coburg si Gotha si cealalta Regina a Greciei. In ciuda faptului ca s-au dedicat complet tarii lor adoptive, nimic nu a putut schimba adoratia pe care o simteau pentru Rusia. Maria Feodorovna si Maria Pavlovna (nascute Dagmar a Danemarcei, respectiv Marie de Mecklenburg-Schwerin) s-au casatorit cu Mari Duci, ajungand sa imparta cu ei bucuriile si greutatile conducerii marelui Imperiu Rus precum si adoratia nemarginita fata de acesta tara atat de diferita de tarile lor natale.
Printesa Dagmar a Danemarcei
          Julia Gelardi isi justifica alegerea acestor patru Mari Ducese prin faptul ca descendentii lor domnesc astazi in Regatul Unit (Printul Philipp este nepotul Olgai Constantinovna), in Spania (Regina Sofia este stranepoata Olgai Constantinovna) si conduc Casele Regale ale Romaniei, Iugoslaviei, Greciei si Casele Imperiale ale Rusiei si Germaniei. Mai mult aceste femei s-au bucurat de toata spendoarea dinastiei Romanov si au fost fortate sa ii vada decaderea, pierzandu-si in acest proces o marte importanta a identitatii lor si uneori unii membrii ai familiei.

         Asa cum in Born to Rule, Maria a Romaniei e personajul principal, si in From Splendor to Revolution Tarina Maria Fedorovana este cea care domina cartea; mai ales Julia Gelardi isi incepe povestirea in 1847, anul nasterii lui Dagmar a Danemarcei si o termina in 1928, anul mortii sale

        Dagmar a Danemarcei era a doua fiica a regelui Christian al IX-lea al Danemacei. In tinerete, printesa a fost logodita ca Marele Duce Nicolae Alexandrovici, cel mai mare fiu al tarului Alexandru al II-lea, fiind distrusa la moartea acestuia. Inainte de a muri, Nicky a unit mana logodnicii sale cu cea a fratelui sau mai mic, Alexandru, schimbandu-le acestora destinul pentru totdeauna. Maria Feodorovna - numele luat de Dagmar dupa casatoria cu Alexandru, a fost Imparateasa perfecta, ridicandu-se la inaltimea dinastiei Romanov si in acelasi timp fiind si o mama pentru poporul rus. Dupa asasinarea socrului sau, Maria Feodorovna a trait tot timpul cu teama ... in final ea si-a pierdut fii, nora, nepotii si ratiunea ei de a fi in revolutie.

Printesa Marie de Mecklenburg-Schwerin
         Marie de Mecklenburg-Schwerin este o printesa germana foarte puternica, ce si-a pierdut mama la o varsta frageda. Cand il cunoaste pe Marele Duce Vladimir Alexandrovici, Miechen - cum va ajunge sa fie cunoscuta - decide ca se va casatori cu el ... nu conteaza ca ea e logodita cu altcineva, ca el nu pare sa-si doreasca sa isi schimbe viata ... in ciuda faptului ca doreste sa se casatoreasca cu Vladimir, Maria nu vrea sa renunte la religia ei ... trei ani mai tarziu, curajoasa printesa germana primeste acordul Tarului Alexandru al II-lea, care ii permite sa isi pastreze religia; Miechen decide sa ia numele de Maria Pavlovna pentru a sublinea faptul ca este descendenta tarului Paul I. Vladimir Alexandrovici si Maria Pavlovna au avut o casnicie foarte fericita, fiind uniti de aceleasi ambitii si interese. Foarte puternica, foarte ambitioasa, Miechen a crezut tot timpul ca sotul ei merita mai mult sa fie tar decat Alexandru al III-lea si Nicolae al II-lea. Mai mult, daca pe Maria Feodorovna a respectat-o in ciuda antipatiei reciproce, Maria Pavlovna nu i-a putut ierta niciodata Alexandrei Feodorovna faptul ca nu se ridica la inaltimea rolului sau de Tarina. Miechen a fost printre ultimii Romanovi care au fugit din Rusia, incapatandu-se sa apere mostenirea fiilor sai. Anii petrecuti in Rusia, dupa revolutie au afectat-o foarte mult pe Maria Pavlovna. Cea mai mare dintre Marile Ducese a murit in Franta, inconjurata de copii si nepotii sai, la niciun an dupa ce a fugit din tara sa adoptiva.
Marea Ducesa Maria Alexandrovna
              Marea Ducesa Maria Alexandrovna era singura fiica a tarului Alexandru al II-lea si a sotiei sale Maria de Hesse si Rin. Maria a fost foarte rasfata, atat de familia sa, cat si de curtea imperiala Rusa, care vedea afectiunea pe care tatal sau o care pentru ea. In acelasi timp, Maria Alexandrovna era nedaspartita de fratii ei mai mici: Serghei si Paul. Marea Ducesa s-a casatorit cu Alfred de Saxa-Coburg si Gotha si duce de Edinburg, al doilea fiu al reginei Victoria si a Printului Consort. Maria nu s-a acomodat niciodata cu noua ei tara si cu noua ei situatie. In Anglia, ea era pe locul al doilea dupa Alexandra, Printesa de Wales si sotia mostenitorului tronului. Maria de Edinburg profita de orice situatie pentru a fi departe de tara sotului ei; ea a adorat timpul petrecut in Malta si s-a indragostit de micul ducat Coburg, unde putea sa fie in sfarsit stapana. Maria nu a fost niciodata fericita impreuna cu sotul ei; mama devotata dar foarte stricta, ducesa de Saxa-Coburg si Gotha a fost cea mai puternica influenta din viata fiicelor sale: regina Maria a Romaniei, marea ducesa Victoria Feodorovna a Rusiei, printesa Alexandra de Hohenlohe-Langenburg si ducesa Beatrice de Galliera. Primul razboi mondial a separat-o pe Maria de Rusia si de doua dintre fiicele sale. Ducesa de Saxa-Coburg si Gotha a considerat ca este datoria ei sa fie de partea Germaniei; la final si-a pierdut multi membrii ai familiei si tara adoptiva. Marea Ducesa Maria Alexandrovna a murit la Zurich in 1920, dupa ce a primit o telegrama care era adresata lui Frau Coburg.

           Marea Ducesa Olga Constantinovna este cea mai mare dintre cele doua fiica ele Marelui Duce Constantin Nicolaievici si a Alexandrei Iosofivna. Sora sa mai mica, Vera Constantinovna a fost crescuta de matusa sa, regina Olga de Wurttenberg, asa ca Olga a crescut inconjurata de cinci frati si fiind adorata de tatal sau. Cand Olga Constantinovna avea 15 ani, tanarul Rege al Greciei, George I a venit in Rusia sa isi viziteze sora, pe Maria Feodorovna si sa isi gaseasca o sotie.
                                                            
Marea Ducesa Olga Constantinovna
          In ciuda faptului ca  Olga era aproape un copil, Maria Feodorvna a considerat ca este perfecta pentru a deveni Regina Greciei. Acomodarea a fost foarte grea pentru tanara Regina; in cadrul unei petreceri aceasta a disparut si a fost gasita sub scari imbratisandu-si papusa. Cu timpul insa, Regina Olga s-a dedicat complet tarii sale si cresterii numerosilor sai copii (Constantin, George, Alexandra, Nicolae, Olga, Maria, Andrei si Cristofer). In ciuda dedicatiei fata de Grecia, Olga Constantinovna a ramas mai presus de toate o Mare Ducesa rusa, profitand de fiecare moment liber pentru a-si vizita tara natala. Legaturile cu Rusia au fost stranse si de casatoria a trei dintre copii ei cu alti membrii ai dinastiei Romanov. Regina Olga era in Rusia la declansarea primului razboi mondial, asistand neputincioasa la campania indreptata impotriva fiului sau in Grecia si la anarhia care cuprindea Rusia. Olga a reusit sa fuga din Rusia si si-a reintalnit familia in exil ... In urmatorii ani, atat Rusia cat si Grecia au fost declarate republici si Olga Constantinovna a trait in diferite hoteluri, pana cand s-a retras in Roma, in casa fiului sau Cristoffer, unde a murit in 1926.

       Dincolo de fascinantele vieti ale celor patru femei Romanov, acesta carte povesteste apusul Rusiei Imperiale, care cu toate era in ciuda tuturor relelor o lume fascinanta ... some sau it was a wicked world, an anachronsm that deserved to be swept away, as it was, by the tides of history. So be it. Yet it is too often forgotten that there was much that was good and beautiful in it too, which was swept away, and is fast becoming legend. 
        Marele merit al Juliei Gelardi este ca a reusit sa imi trezeasca interesul fata de Rusia, pentru ca oricat de diferite au fost cele patru femei Romanov, ele au fost unite in dragostea pentru aceata tara ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu