miercuri, 14 martie 2012

Printesa Josephine de Leuchtenberg

            Josephine Maximilienne Eugenie Napoleone s-a nascut la 14 martie 1807, fiind primul copil al lui Eugene de Beauharnais si a sotiei sale, nascute Augusta de Bavaria. Mica printesa s-a nascut la Milan, unde tatal sau, numit Vicerege al Italiei de catre Napoleon, locuia. Primul nume al micii printese a fost in onoarea bunicii sale, Imparateasa Josephine. Dupa infrangerea lui Napoleon, Eugene si familia sa se muta la Munich, unde fiul Imparatesei Josephine devine duce de Leuchtenberg.

     In 1823, Josephine se casatoreste cu printul Oskar al Suediei. Nascut Joseph Francois Oscar Bernadotte, printul era fiul unuia din generalalii lui Napoleon (care a fost ales rege al Suediei) si a lui Desiree Clay, una din iubitele Imparatului francez. Unul din motivele pentru care Charles XIV John a ales-o pe Josephine drept sotie pentru fiul sau a fost faptul ca printesa era pe linie materna descendenta din Gustaf I al Suediei si din Charles IX al Suediei. Acest lucru insemana cu viitorii Regi ai Suediei vor fi si ei descendenti din Gustaf Vasa, legitimand noua dinastie Bernadotte.

       Casatoria dintre Josephine si Oskar a fost foarte fericita, cei doi avand foarte multe interese comune si personalitati similare. Josephine si Oskar au avut cinci copii, dintre care doi - Charles si Oskar - vor domni la randul lor.

        In 1844, Oscar I urca pe tronul Suediei si al Norvegiei si Josephine devine Regina, dar este incoronata doar in Suedia, deoarece norvegienii se opuneau incoronarii unei regine catolice. Popularitatea de care se bucurase din momentul casatoriei cu Oscar se accentueaza dupa ce devine regina, in ciuda zvonurilor privind influente politica pe care o exercita asupra sotului sau.

         Josephine isi pierde sotul in 1859, si din acest moment se dedica activitatilor caritabile, fiind exclusa de fiul sau din deciziile politice. In 1873, cu ocazia aniversarii a cincizeci de ani in Suedia, regina este sarbatorita  de catre poporul sau. Moare trei ani mai tarziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu