joi, 18 iulie 2013

Executia Marii Ducese Elisabeta Fedorovna si a altor mebrii ai familiei Romanov

      La 18 iulie 1918, la Alapaevsk au fost executati: Marea Ducesa Elisabeta Feodorovna, Marele Duce Serghei Mihailovnici si printii Ioan Constantinovici, Constantin Constantinovici, Igor Constantinovici si Vladimir Pavlovici Paley. Impreuna cu ei au mai fost executati: Feodor Remez, secretarul marelui duce si Varvara Yakovleva, o maicuta de manastirea Marii ducese.

Trupurile Printului Ioan Constantinovici si a Marii Ducese
Elisabeta Feodorovna
      In noaptea de 17/18 iulie 1918 prizonierii au fost dusi in apropierea unei mine de fier abandonate. Ajunsi acolo li s-a ordonat sa mearga de lemnul care acoperea intrarea in mina. Marele Duce Serghei Mihailovnici s-a luptat cu cei care ii tineau prizonieri. Vassili Ryabov a afirmat ca Marele Duce i-a intrebat Spuneti-mi de ce ... Nu am fost niciodata implicat in politica. Am iubit sportul, am jucat biliard ..." . Bolsevicii l-au fost impuscat. Ceilalti prizonieri au fost batuti si apoi aruncati in mina. Pentru ca nu au murit imediat, au fost aruncate grenade in mina. Singurul care a murit in urma exploziei a fost Feodor Remez. Unul din ucigasi, Vassili Ryabov a afirmat ca dupa explozie i-a auzit pe supravietuitori cantand imnuri ortodoxe.

       Ramasitele Romanovilor omorati la Alapaevsk au fost gasite la 8 octombrie 1918 de soldatii armatei albe. Din cauza degradarii corpurilor, identificarea Romanovilor a fost facuta pe baza hainelor si a hartiilor din buzunare. Din cauza avansului armatei rosii, sicriile ce contineau ramasitilor Romanovilor au fost scoase din Rusia in 1920.

         Ramasitele Marii Ducese au fost duse la Ierusalim. Marea Ducesa a fost canonizata si in dupa caderea comunismului, in fata manastirii fondate de ea a fost ridicata o statuie pe care scrie Marii Ducese Elisabeta Feodorovna: Cu cainta. Ramasitele celorlati Romanovi au fost duse la Beijing si puse in capela din misiunea Rusa. In 1957, cand capela a fost demolata au fost inmormatati in cimitirul rus, care a fost distrus in anii '80 pentru a se construi un parc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu