joi, 4 iulie 2013

Printul Emanuel Filiberto, Duce de Aosta

Printul Emanuele Filiberto, Duce de Aosta
        Cel de-al doilea duce de Aosta, Emanuele Filiberto de Savoia a murit la 4 iulie 1931. Emanuele Filiberto s-a nascut in 1869, fiind cel mai mare fiu al printului Amadeo de Savoia si a sotiei sale printesa Maria Victoria del Pozzo della Cisterna. 

       In 1870, dupa alungarea Isabelei II a Spaniei, Cortesurile spaniole l-au ales pe Amadeo drept Rege si Emanuele Filiberto a devenit print al Asturiilor. Odata cu intoarcerea pe tron a regelui Alfonso XII in 1873, Emanuelle a pierdut acest titlu. Familia de Aosta s-a intors in Italia. In ciuda mariajului inegal al parintilor sai, Emanuele era nepotul regelui Victor Emmanuel II al Italiei.

       In 1895, Emanuele Filiberto s-a casatorit cu Helene de Orleans, fiica contelui de Paris si a printesei Marie Isabella, fiica ducelui de Montpensier. Cei doi au avut doi copii: Amadeo (casatorit cu Anne de Orleans) si Aimone (casatorit cu Irene a Greciei si Danemarcei).

       In timpul primului razboi mondial, ducele de Aosta a participat la luptele impotriva Austro-Ungariei, primind numele de Ducele Invincibil. Pentru serviciul in serviciul Italiei, ducele a fost numit maresal al Regatului si apoi senator. Ducele de Aosta a fost unul din principalii sustinatori ai lui Mussolini existand zvonuri ca daca Regele refuza sa il accepte pe Dictator va fi inlocuit cu verisorul sau, ducele de Aosta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu