miercuri, 3 iulie 2013

Printul Philipp de Saxa-Coburg-Gotha-Kohary

Printul Philippe de Saxa-Coburg si Gotha-Kohary
       Printul Philipp de Saxa-Coburg si Gotha-Kohary a murit la 3 iulie 1921, la Coburg. In urma cu patruzeci de ani, la moartea tatalui sau, Philipp a mostenit a treia avere din Imperiul Austro-Ungar. Dupa primul razboi mondial si disparitia acestui imperiu, el a pierdut o mare parte a posesiunilor sale imobiliare si s-a retras la Coburg. 

       Philipp s-a nascut in 1844, fiind cel mai mare baiat al printului Auguste de Saxa-Cobourg si Gotha-Kohary si a printesei Clementine de Orleans, formidabila fiica a lui Louis-Philippe I al Frantei. Primii ani ai copilariei au fost petrecuti in Franta, la curtea bunicului sau. Philippe a fost foarte apropiat de fratele sau mai mic, Auguste, impreuna ca care si-a facut studiile si pregatirea militara. In 1872, cei doi printi au realizat o calatorie in jurul lumii. 

       La intoarcere Philippe a inceput sa isi caute sotie. In 1874 s-a logodit cu printesa Louise a Belgiei, cea mai mare fiica a regelui Leopold II. Nunta celor doi a fost un mare eveniment, dar in noaptea nuntii Louise (in varsta de 17 ani) a fugit de sotul ei in bratele mamei sale. Convinsa sa se intoarca in dormitorul matrimonial, Louise a fost primita de Philippe, care a incercat sa o faca sa se relaxeze cu alcol si literatura si arta erotica. Ajutata de el naiva printesa s-a transformat intr-o femeie sofisticata. Cei doi s-au stabilit la curtea vieneza si au avut doi copii, Leopold si Dorothea. Mariajul celor doi a fost profund nefericit. In acelasi timp cei doi erau in centrul societatii vieneze. Mai mult, prestigiul lor a crescut in 1881, cand sora lui Louise, printesa Stephanie a Belgiei, s-a casatorit cu printul mostenitor Rudolf al Austro-Ungariei. Philippe a fost bun prieten cu Printul mostenitor. In 1889, el a fost alaturi de Rudolf la Mayerling , descoperind trupul printului mostenitor si a al amantei sale. 

       In 1895, Louise il cunoaste pe contele Geza Mattachich, cu care are o aventura, ce va ajunge sa fie cunoscuta in curand de toata curtea vieneza. Imparatul Franz-Joseph ii cere sa paraseasca curtea. Toata Europa e de partea lui Philippe, care nu pare deranjat de aventura sotiei sale. La presiunile Imparatului si ale familiei sale, Philipp il provoaca la duel de Matachich, fiind ranit in mana. Philippe refuza sa ii plateasca cheltuielile Louise si dupa ceva timp o inchide pe Louise intr-un spital mintal. Dupa sapte ani, ea scapa cu ajutorul lui Metachich si publica o carte in care printul Philippe apare ca un pervers sexual iar familia Coburg ca personajele nagative ale povestii. Cei doi divorteaza in 1906.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu