vineri, 27 ianuarie 2012

Imparatul Wilhelm II al Germaniei

 From the outset, the half-German side of him was at war with the half-English side. He was wildly jealous of the British, wanting to be British, wanting to be better at being British than the British were, while at the same time hating them and resenting them because he never could be fully accepted by them

  - David Fromkin

La 27 ianuarie 1859 s-a nascut Wilhelm, primul nepot al reginei Victoria si printului-consort Albert al Marii Britanii. Nascut la Berlin, Willy era pe langa primul nepot al Reginei si primul copil al Printului Mostenitor Frederick Wilhelm si al Printesei Regale Victoria, deci al doilea in linia succesiunii la tronul Imperiului German. Printul Wilhelm s-a nascut cu bratul paralizat.

In copilarie, Wilhelm a fost influentat de tatal sau pe care il vedea ca un erou, datorita participarii sale in razboaiele de unificare. In acelasi timp, in societatea germana nu era incurajata legatura dintre parinti si copiii. Wilhelm a fost crescut sub directa supraveghere a bunicului sau, Wilhelm I, fiind influentat de politica si gandirea acestuia si a cercului din jurul Regelui. Pentru Rege si apropiatii sai, Printesa Regala era o straina,  ce incerca sa il influenteze pe sotul ei in transformarea Germaniei intr-o tara asemanatoare Angliei. In societatea germana, rolul femeii era de sotie si mama, deci Wilhelm a ajuns sa aiba sentimente negative fata de mama englezoaica care ii domina tatal si fata de tatal care permitea sa fie domintat. Wilhelm isi idolatiza bunicul si a fost cel care a creat si intarit mitul lui Wilhelm cel Mare. In acelasi timp, Wilhelm isi adora bunica materna, aceasta fiind singura care putea sa il impiedice sa faca ceea ce vroia. Relatia cu unchiul Bertie, fratele mai mic al mamei sale nu a fost niciodata foarte apropiata, acesta incercand sa se opuna politicii diplomatice duse de nepotul sau. Arogant si lipsit de tact, Wilhelm si-a atras opozitia membrilor familiei sale si a Cancelariilor Europene. 

In 1880, Wilhelm era indragostit de Elisabeta de Hesse si de Rin si a cerut-o de sotie, caruia i-a scris numeroase poeme de dragoste. Desi a fost flatata de atentia lui, Elisabeta l-a refuzat, ceea ce l-a distrus pe pe Wilhelm. Decis sa treaca peste refuzul Ellei, si avand sprijinul lui Bismarck, Wilhelm a cerut-o in casatorie pe Augusta Victoria de Schleswig-Holstein, casatorindu-se in 27 februarie 1881.
Cei doi au avut sase baieti si o fata, dar Dona nu a fost acceptata de membrii Familiei Imperiale, considerandu-se ca fiica unui duce ce nu domneste nu este suficient de buna sa devina Imparateasa Germaniei. 

In 1888, la moartea lui Wilhelm I, Frederick Wilhelm este proclamat Imparatul Germaniei. Cele 90 de zile ale domniei sale sunt o umbra tracatoare inainte ca fiul sau de 29 de ani sa devina Wilhelm al II-lea. 

In ciuda faptului ca Otto von Bismarck a incercat sa il domine la fel ca pe bunicul sau, cei doi au ajuns rapid la dezacord, Wilhelm cerandu-i demisia. Demisia primului ministru a insemnat schimbarea politicii externe a Germaniei si departarea de Anglia si Rusia, ceea ce a dus la alianta dintre aceste doua Puteri si Franta.  

Wilhelm al II-lea era prieten cu Arhiducele Franz-Ferdinand si a fost socat de asasinarea acestuia. In vara anului 1914, el a oferit Austro-Ungariei sprijin in distrugerea Mainii Negre, organizatie responsabila pentru asasinare si pentru pedepsirea Serbiei. Dupa declansarea razboiului cu Rusia si asteptarea inceperii ostilitatilor cu Anglia, Wilhelm scria "To think that George and Nicky should have played me false! If my grandmother had been alive, she would never have allowed it"

 Dovedindu-se un lider militar ineficient, Wilhelm a abdicat dupa pierderea razboiului si a plecat in exil in Olanda. Desi numerosi lideri politici au incercat extradarea lui pentru crime de razboi, Regina Wilhelmina nu a permis acest lucru. In Olanda, fostul Imparat al Germaniei a dus viata unui gentleman englez. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu