duminică, 12 februarie 2012

Infanta Eulalia a Spaniei

"Stralucind de sanatate, de forta, de tinerete, se simte bine ca nu este fructul unei incrucisari regale si ca in vinele ei curge sange plebeu"
                                                                                                                                   - Paul Cambon

        Cea mai mica fiica a reginei Isabel a Spaniei s-a nascut la 12 februarie 1864. Mica printesa a fost numita Maria Eulalia Francisca de Asis Margarita Roberta Isabel Francisca de Paula Cristina Maria de la Piedad. La fel ca in cazul fratilor sai, se presupune ca don Francisco - sotul Isabelei - nu isi poate revendica paternitatea. Majoritatea istoricilor cad de acord ca tatal sau a fost Miguel Tenorio, la fel ca sora sa mai mare Maria de la Paz. 

       In 1868, Eulalia pleaca impreuna cu restul Familiei Regale Spaniole in Franta, unde isi petrece copilaria. Sase ani mai tarziu, fratele sau Alfonso XII urca pe tronul Spaniei. Eulalia ramane in exil impreuna cu mama sa. Cele doua se intorc in patria lor in 1877, dar Madridul le este interzis pentru inca un an.
  
           La 6 martie 1886, Infanta Eulalia a Spaniei se casatoreste cu Antoine d'Orleans si Bourbon, duce de Galliera, fiul intrigantului duce de Montpensier si a matusii sale Infanta Luisa Fernanda. Eularia si Alfonso au avut doi copii: Alfonso si Luis Fernando, dar mariajul lor s-a dezintegrat treptat si s-au despartit in 1900. 

        Eulalia a fost o femeie puternica, cu o vasta cultura si foarte progresista. Cartea sa "Pe firul vietii" va deveni un best-seller, dar publicarea sa va fi interzisa in Spania si Infanta va fi decazuta din calitatea ei. Eulalia isi va revedea tara natala in 1922, dupa impacarea cu Alfonso XIII si ridicarea pedepsei.


Bibliografie:
* Bricard Isabelle, Dinastiile Domnitoare ale Europei, Editura Vivaldi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu