joi, 2 februarie 2012

Printul Andrei al Greciei si Danemarcei

Printul Andrei al Greciei si Danemarcei s-a nascut la 2 februarie 1882, fiind cel de-al saptelea copil si al patrulea baiat al regelui Greciei George I si al sotiei sale, nascute Mare Ducesa Olga Constantinova a Rusiei. Bunicii paterni erau Christian IX al Danemarcei , iar bunicii materni erau Marele Duce Constantin Nicolaievici si Marea Ducesa Alexandra Iosofina. In ciua atasamentului pe care George si Olga l-au avut pentru tarile lor natale, ei si-au educat copii sa fie printi greci. Andrei va fi cel care se va atasa cel mai mult de tara sa, refuzand sa vorbeasca alta limba decat greaca. 

In 1902, la incoronarea unchilor sai Edward al VII-lea si Alexandra a Regatului Unit, Andrei o cunoaste pe Alice de Battenberg. Cei doi se casatoresc si in urmatorii 20 de ani vor avea cinci copii: Margarita, Theodora, Cecile, Sophie si Phillip. 


In 1909, in urma protestelor Ligii Militare, Andrei si fratii sai au fost fortati sa demisioneze din armata. Cativa ani mai tarziu, dupa declansarea razboaielor balcanice, Printii isi primesc posturile inapoi. In timpul neutralitatii Greciei din primul Razboi Mondial, Andrei si fratele sau Nicolae  sunt trimiti de Rege in Anglia si Franta, pentru a sustine motivele neutralitatii. Ei sunt vazuti ca agenti germani si nu reusesc sa impiedice abdicarea lui Constantin I din 1917.

Dupa ce Constantin I se intoarce pe tron, Andrei primeste comanda unui corp al armatei. Dezastroasa participare a grecilor in razboiul Greco-Turc duce la a doua abdicare a Regelui, care este nevoit sa fuca din tara. In acelasi timp, numerosi conducatori ai armatei, printre care si Andrei sunt arestati si acuzati de tradare. Regina Olga si Alice au apelat la regele George V pentru a-l salva. Amintindu-si ce s-a intamplat cu varul sau rus Nicolae al II-lea cand a refuzat sa ii acorde exil in Regatul Unit, Regele a trimis vasul HMS Calypso pentru a-i salva varul grec.

Exilul a insemnat si distrugerea familiei lui Andrei. Alice a avut o cadere nervoasa si a fost internata, cele patru fete s-au casatorit in Germania, Phillip a fost crescut in Anglia si Germania de familia mamei sale, Mountbatten, iar Andrei a trait in Riviera Franceza. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Printul nu si-a mai vazut nici fiul, nici sotia, murind in Monte Carlo, la 3 decembrie 1944.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu