marți, 21 februarie 2012

Regele Harald V al Norvegiei

         La 21 februarie 1937, s-a nascut Harald, fiul printului mostenitor Olav al Norvegiei si al sotiei sale, printesa Martha a Suediei si al treilea copil al cuplului princial dupa doua surori: Ragnhild si Astrid. Harald a fost primul print mostenitor nascut in Norvegia din 1370. In 1940, cand Germania a invadat Norvegia, printesa mostenitoare Martha a plecat in Suedia impreuna cu cei trei copii. Desi Regele Suediei a fost ospitalier cu verisoara sa, el si guvernul suedez nu dorea sa ii primeasca pe Regele si Printul Mostenitor al Suediei pentru a nu intra in conflict cu germanii. Haakon si Olaf au decis sa ramana in Londra impreuna cu guvernul norvegian din exil, in timp ce Harald, mama si surorile lui s-au stabilit in Washington, unde Printesa Martha si Printul Olaf au devenit foarte buni prieteni cu presedintele Roosevelt.

          Cand Harald avea 15 ani, Printesa Martha a murit de cancer. Dupa trei ani Harald a devenit Print Mostenitor al Norvegiei la moartea bunicului sau. In 1959, printul Harald o cunoaste pe Sonja Haraldsen, o fata din popor. Timp de noua ani cei doi se intalnesc, printul mostenitor declarand ca se va casatori cu Sonja sau va ramane singur pentru restul vietii. Nevoiti sa aleaga intre regina Sonja si abolirea monarhiei din Norvegia (Harald era singurul mostenitor, deci daca el renunta la tron sau nu se casatorea ar fi trebuit gasit un mostenitor in Casa Regala a Danemarcei sau in alte case inrudite), guvernul si Regele si-au dat acordul. Harald si Sonja s-au casatorit la 29 august 1968, la Oslo. Cuplul are doi copii:  Martha Louise si Haakon Magnus.


         Harald a devenit Regele Norvegiei la 17 ianuarie 1991, la moartea tatalui sau. Monarh constitutional, Regele conduce intalnirile guvernamentale in fiecare vineri la Palatul Oslo. Regele are un rol foarte important in politica externa a tarii sale. Saptamanal Regele se intalneste cu Primul Ministru si Ministru Afacerilor Externe si primeste ambasadorii straini si emisarii altor tari. 


LA MULTI ANI MAJESTATE!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu