sâmbătă, 25 februarie 2012

Printesa Alice de Battenberg

       La 25 februarie 1885 s-a nascut Victoria Alice Elisabeth Julia Marie, cea mai mare fiica a printesei Victoria de Hesse si Rin si a sotului sau Louis de Battenberg. Primul nume al mici printese a fost in onoarea strabunicii sale, regina Victoria a Regatului Unit, Alice era numele bunicii sale materne care a murit in 1878, Elisabeth era in onoarea nasei si matusii materne Marea Ducesa Elisabeta Feodorovna, Julia era in onoarea bunicii paterne, contesa Julia Hauke in timp ce ultimul nume era in onoarea nasei si matusii paterne Printesa Marie de Erbach-Schonberg. 

         Louis de Battenberg era ofiter in Fortele Navale engleze si a petrecut foarte mult timp in strainatate. Victoria si copii sai si-au impartit timpul intre Darmstadt (principat condus de bunicul patern al Alicei), Londra, Jugenheim sau Malta (unde Louis era uneori stationat). Printesa Victoria a observat ca Alice avea dificultati in a invata sa vorbeasca, iar printesa Julia de Battenberg a descoperit ca este surda. Cu sprijinul mamei sale, Printesa Alice a invatat sa citeasca pe buze si sa vorbeasca in engleza si germana, iar mai apoi in franceza si greaca.
         
          In 1901, la incoronarea unchiului sau Edward al VII-lea al Regatului Unit, Alice de Battenberg l-a cunoscut pe printul Andrei al Greciei si Danemarcei, cel de-al patrulea baiat al regelui George I al Greciei si al Olgai Constantinovna. Cei doi s-au casatorit in octombrie 1903, avand cinci copii: Margarita, Theodora, Cecile, Sophie si Phillip. Dupa casatorie, Andrei a continuat sa activeze in armata greaca, in timp ce Alice s-a implicat in actiuni caritabile. Munca de infirmiera desfasurata de Alice in razboiele balcanice l-a facut pe Regele George V al Regatului Unit sa ii acorde Crucea Rosie Regala. In timpul primului razboi mondial, Constantin I al Greciei a dus o politica de neutralitate ceea l-a facut sa fie nevoit sa fuga din tara sa. Alice si Andrei au plecat in exil impreuna cu Regele si restul familiei lor. Dupa trei ani s-au intors inapoi si Andrei a fost numit comandant in razboiului greco-turc, o noua incercare de creare a Greciei Mari. Dupa infrangerea suferita de trupele grecesti, Andrei a fost arestat si doar intervetia verisorului sau, George V-lea a impiedicat Guvernul Revolutional sa il omoare. Familia printului Andrei al Greciei si Danemarcei s-a stabilit la Paris, unde au locuit intr-o casa detinuta de printesa Maria Bonaparte, sotia fratelui mai mare a lui Andrei, George al Greciei si Danemarcei.
 
       In urmatorii ani, Alice a inceput sa fie tot mai credincioasa, hotarand sa se converteasca la religia ortodoxa. Imediat ea a inceput sa auda voci si in 1930 s-a descoperit ca are schizofrenie. A fost internata intr-un sanatoriu si pentru urmatorii  sase ani a ramas in legatura doar cu mama sa. Familia sa s-a destramat treptat: cele patru fete s-au casatorit cu printi germani, Philip s-a mutat in Anglia, unde a fost educat de unchii sai George si Louis de Mountbatten si de bunica materna, iar Andrei s-a stabilit in sudul Frantei. 
         
       Dupa ce Printesa Alice si-a revenit a decis sa se mute in Grecia si sa se dedice muncii caritabile. Andrei a ramas in Franta, casnicia lor luand sfarsit. Alice a incercat sa se implice in viata fiului sau, dorind ca acesta sa ramana cu ea in Atena. Philipp fusese deja introdus de Louis de Mountbatten Familiei Regale Engleze si a decis sa se dedice serviciului in Regatul Unit. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Alice a ramas in Atena impreuna cu Elena, Printesa Nicolae al Greciei, in timp ce restul familiei regale era in exil in Africa. In anii de razboi, printesa a trait in conditii precare, marturisindu-i lui Philip ca nu mai avea ce manca. Dupa eliberare Greciei, Alice a aflat ca sotul ei a murit.

       In 1947, Printese Alice a Greciei si Danemarcei a participat la nunta fiului sau Philip cu printesa Elizabeth, mostenitoarea tronului Regatului Unit. Dupa exilarea regelui Constantin al II-lea din Grecia, Alice a fost invitata de fiul sau si de Regina Elisabeta sa traiasca in Londra. Printesa Alice a Greciei si Danemarcei a murit la 5 decembrie 1969. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu