miercuri, 8 februarie 2012

Marele Duce Mihai Pavlovici

         Ultimul fiu al tarului Paul I si al Mariei Feodorovna, Mihai Pavlovici s,-a nascut la 8 februarie 1798. La moartea tatalui sau, noul imparat, Alexandru I si-a lasat fratii mai mici in grija mamei sale; Nicolae si Mihai au devenit nedespartiti. Dragostea si respectul fraternal au crescut in momentul in care Nicolae a devenit Tar, Mihai Pavlovici scriind "Cat timp voi trai si cand timp o sa am putere, o sa-mi dedic viata spre a va servi cu fidelitate". 

           Urmanand traditia familiei, Mihai Pavlovici si-a inchinat viata armatei, demostrandu-si calitatile in timpul razboiului franco-rus. Dupa razboi, Marele Duce va comanda o brigata de infanterie in Garda Imperiala, si mai apoi i se va incredinta gestiunea artileriei. In 1820, Marele Duce Mihai Pavlovici va fonda Scoala de Artilerie din Sant Petersbourg, prima scoala de acest tip din Rusia. Dupa participarea la razboiul ruso-turc, Nicolae I vrea sa-si decoreze fratele cu Ordinul Sf. Gheorghe, dar Mihai Pavlovici refuza, considerand ca decoratia este mult prea ridicata pentru ceea ce a facut el. Contributia lui Mihai Pavlovici la dezvoltarea armatei ruse (mai ales artilerie) este deosebit de importanta.

Spre deosebire de fratii sai, care s-au casatorit tineri, Mihai Pavlovici sa va casatori la varsta de 27 de ani. Maria Feodorovana o va alege pe una din fiicele nepotului sau Paul de Wuttemberg, printesa Charlotte de Wuttenberg. Charlotte va deveni Elena Pavlovna si cei doi se vor casatori la 2o februarie 1824, intr-o ceremonie modesta din cauza bolii tarului Alexandru I. Casnicia lor nu a fost nu a fericita, Mihai Pavlovici dedicandu-si viata armatei. Marele Duce Mihai Pavlovici a murit la 9 septembrie 1849, dupa ce si-a pierdut patru fiice. Singura sa fiica in viata, Ecaterina Mihailovna si sotia sa i-au fost alaturi inainte de a muri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu