vineri, 16 martie 2012

Arhiducesa Alexandra a Austriei

         La 16 martie 1801, in Viena se stingea din viata Arhiducesa Alexandra a Austriei, sotia guvernatorului Ungariei, Arhiducele Josef. Arhiducesa s-a nascut Mare Ducesa Alexandra Pavlovna a Rusiei, fiind cea mai mare fiica a lui Paul Petrovici si a sotiei sale Maria Feodorovna. In timp ce fii mai mari ai mostenitorului tronului, Alexandru si Constantin au fost educati sub directa supraveghere a bunicii paterne, Ecaterina cea Mare, fiicele au fost lasate in grija parintilor lor. Alexandra Pavlovna a fost foarte apropiata de sora ei mai mica Elena Pavlovna.

         In 1796, Ecaterina a inceput negocierile pentru casatoria Alexandrei cu regele Gustav IV al Suediei. Alexandru si Gustav s-au indragostit la prima vedere. Cu o zi inainte de logodana, Gustav a descoperit ca in contractul de casatorie era precizat ca Alexandra Pavlovna isi va pastra religia. Pentru Regele luteran acest lucru era imposibil, deci nu a participat la ceremonia logodnei. Alexandra a fost distrusa. Trei ani mai tarziu, Rusia si Austria s-au aliat impotriva Frantei si pentru a cimenta aceasta alianta, tarul Paul I a decis casatoria fiicei sale Alexandra Pavlovna cu Arhiducele Josef, fratele Imparatului Franz II.

           Josef isi adora sotia, dar viata Alexandrei la curtea austriaca a fost una grea. Religia ortodoxa a tinerei Arhiducese a fost privita cu ostalitate de Curtea Austriaca; mai mult bogata zestre a unei Mari Ducese a facut-o sa fie invidiata chiar si de Imparateasa. La mai putin de doi ani de la casatorie, Arhiducesa Alexandra murea dupa ce a dat nastere unei fetite, Alexandrine, care a murit in aceeasi zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu