joi, 22 martie 2012

Marea Ducesa Maria-Teresa de Luxembourg

 "Fara indoiala ca luxembourghezii au simtit ca prin casatorie m-am maritat nu numai cu dragostea vietii mele, dar si cu Luxembourgul. Fiind eu insamni dezradacinata, am gasit aici o tara si niste radacini cu care m-as putea identifica"     

      Marele Duce Henri de Luxembourg, descendent al familiilor Bourbon si Nassau, are reputatia de a fi rational, ascultator si respectos fata de traditii. Totusi el comite cea mai mare nazbatie de care se poate face vinovat o Alteta Regala: la 14 februarie 1981 se casatoreste cu Maria-Teresa Mestre y Batista, o plebee ... 

     Maria-Teresa s-a nascut la 22 martie 1956 la Havana, fiind fiica lui Jose Antonia Mestre y Alvarez-Tubio si a Mariei-Teresa Batista y Falla. Revolutia condusa de Fidel Castro alunga familia Mestre (proprietari ai unor mari plantatii) din Cuba. Maria-Teresa si familia ajung in New-York, iar dupa o scurta oprire in Spania, se stabilesc in Geneva. In timp ce tatal sau se angajaza in domeniul bancar, mama sa se dedica celor patru copii: Maria-Teresa, Antonio, Luis si Catalina. Maria-Teresa Batista y Falla, care ar descinde din regii Castiliei, a fost foarte credincioasa, valori care le-a transmis fiicei sale. 

    La universitatea din Geneva, Maria-Teresa l-a cunoscut pe Henri de Luxembourg. Colegi timp de patru ani, cei doi s-au logodit la cateva saptamani dupa ce au terminat universitatea. Marele Duce Jean are multe ezitari si ii cere fiului sau sa reflecteze profund inainte de a face acest pas. Marea Ducesa Charlotte pastreaza o tacere reprobatoare. Carlos Hugo, seful familia de Bourbon Parma declara mariajul inegal. Doar Marea Ducesa Josephine Charlotte (care nu uita durerea produsa de renuntarea la prima sa dragoste) isi sprijina fiul si reuseste sa isi convinga sotul sa accepte casatoria.

   Sarutul pasional schimbat de Maria-Teresa si Henri in balconul Palatului, in ziua casatoriei lor cucereste inima luxemboughezilor. Din acel moment, popularitatea Mariei-Teresa este in crestere; guvernarea inteleapta a dinastiei Nassau a fost depasita de exuberanta latina a marii ducese mostenitoare. Casatoria dintre Henri si Maria-Teresa s-a dovedit a fi o reusita, cei doi avand cinci copii: Guillaume, Felix, Louis, Alexandra si Sebastian.

     Frumoasa, inteligenta, cultivata, sportiva, melomana, catolica, Maria-Teresa a castigat stima supusilor sai. Mai mult Marea Ducesa a dat dovada de multa seriozitate in indeplinirea obligatiilor sale.  In momentul casatoriei lor, Maria-Teresa si Henri creaza "Fundatia Printul Henri-Printesa Maria-Teresa" pentru handicapati (care va deveni "Fundatia Marele Duce si  Marea Ducesa", dupa ce Henri urca pe tron). Din 1997, Marea Ducesa este Ambasadoare de bunavointa a UNESCO. In 2007, Marea Ducesa este nominalizata la "Eminent Advocate for Children" pentru UNICEF, pentru munca sa in ajutorarea copiilor orfani bolnavi de sida si a copiilor soldati. Mai mult, din 2000 Maria-Teresa este Presedinta Crucii Rosii luxembourgheze si a Fundatiei impotriva cancerului.

        In treizeci si unu de ani de casnicie si doisprezece ani de domniei, Maria-Teresa si Henri au traversat momente grele (relatia dificila dintre Maria-Teresa si soacra sa fiind unul dintre ele), dar casatoria lor bazata pe iubire e si temelia unui parteneriat trainic in care cei doi s-au pus in slujba tarii lor. 

 Bibliografie:
*Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu