sâmbătă, 14 aprilie 2012

Printesa Beatrice a Regatului Unit

Printesa Beatrice
          La 14 aprilie 1857, regina Victoria a Regatului Unit dadea nastere ultimului sau copil, printesa Beatrice Mary Victoria Feodora. Dupa nasterea lui Leopold, printul consort a fost avertizat ca un nou copil ar putea sa-i puna viata in pericol Reginei, dar dupa nasterea lui Beatrice, Victoria va scrie in jurnala "ma simt mai bine si mai puternica decat altadata". Nasii micii printese erau sora sa, Victoria, Printesa Regala si logodnicul Frederick Wilhelm, printul mostenitor al Prusiei. 

          Fiind ultimul copil, Beatrice opupa un loc aparte in inima parintilor sai. Pentru Victoria, ea va ramane mereu "Baby", in timp ce ultimele luni de viata ale Printului Consort au fost inseninate de veselia ei. Moartea lui Albert a fost o lovitura puternica pentru printesa de patru ani; vesela si amuzanta fetita a devenit tacuta si retrasa. In noaptea mortii Printului Consort, Regina a alergat in camera lui Beatrice si a luat-o in brate. In urmatorii ani, Baby va ramane mereu alaturi de mama sa. Regina o caracteriza ca "neobisnuit de draga, blanda, foarte tacuta, intodeauna multumita si cu o personalitate extraordinara". Fiind permanenta insotitoare a mamei sale, lui Beatrice ii era negata o existenta specifica varstei sale. Devenind secretara neoficiala a Reginei, Beatrice va deveni indispensabila pentru suverana.
        
          La nunta printesei Alice, Beatrice va spune ca nu ii plac nuntile si ca nu se va casatori niciodata. In 1885, printesa Beatrice avea 28 si parea ca isi va indeplini promisiunea din copilarie. In ciuda faptului ca Louis Napoleon, Printul Imperial si Louis de Battenberg au fost numiti ca pretendenti, Victoria a reusit sa impiedice formarea unui atasament mai puternic, dorind sa isi fereasca fiica de ororile mariajului. Dupa nunta nepoatei sale Victoria, printesa de Hessa si de Rin cu Louis de Battenberg, Beatrice isi socheaza mama anuntand-o ca s-a indragostit de fratele mirelui, Henry si ca doreste sa se casatoreasca cu el. 

Printesa Beatrice in ziua nuntii sale
         Victoria si Beatrice au comunicat prin scrisori; Regina incercand sa isi descurajeze fiica si Beatrice dovedind ca are o vointa proprie si ca va lupta pentru ceea ce isi doreste. Situatia a fost rezolvata prin intervetia lui Vicky. Printesa Mostenitoare a Prusiei i-a amintit mamei sale ca Printul Consort si-a dorit ca toti copii sai sa fie fericiti. Mai mult, Printesa Regala a facut o comparatie intre situatia Victoriei inainte de casatorie si cea a lui Beatrice, convingandu-si mama sa accepte casatoria. Regina a sfarsit prin a accepta cu conditia ca Liko sa renunte la pozitia sa in armata prusaca si sa se stabileasca in Anglia. 

           Dupa casatoria din 23 iulie 1885, Liko a adus inapoi un aer de fericire in viata Reginei si a lui Beatrice. Henry era adorat de Regina si el si Beatrice au avut o casatorie fericita, avand si patru copii: Alexander, Victoria Eugenia, Leopold si Maurice. Din pacate fericirea lor a fost de scurta durata. Cu timpul, Liko a devenit nelinistit din cauza lipsei de activitate si in 1885 a convins-o pe regina sa ii permita sa participe la lupta impotriva regatului Ashanti. In Africa, printul s-a imbolnavit de malarie si a murit la 20 ianuarie 1896. 

            Beatrice a ramas alaturi de mama sa pana la moartea Reginei in 1901. Ea a fost cea care a transcris jurnalul Reginei si distrugand originalele. Printesa Beatrice a continuat sa aiba angajamente regale si dupa moartea mamei sale, in timpul domniei fratelui si nepotului sau. In 1906, fiica sa s-a casatorit cu regele Alfonso XIII al Spaniei. Beatrice a pierdut un copil in timpul Marelui Razboi cand fiul sau Maurice a murit pe front. In timpul razboiului, Beatrice si cumnata sa, Helene au condus un serviciu de infirmiere. In acelasi timp, fii lui Beatrice au renuntat la numele Battenberg, luand numele Mountbatten. Printesa Beatrice a murit la 26 octombrie 1944.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu