luni, 16 aprilie 2012

Marele Duce Henri de Luxembourg

              Nascut la 16 aprilie 1955 in castelul de la Betzdorf, Marele Duce Henri de Luxembourg este cel mai mare fiu al Marelui Duce Jean si a printesei Josephine-Charlotte de Belgia. Henri urmeaza cursurile unei mici scoli instalate in palatul ducal, apoi cele ale Scolii europene din Luxembourg. Dupa Academia militara de la Sandhurst, se incrie la Universitatea din Geneva, unde studiaza stiintele economice. Din 1978, Henri este presedintele Comitetului de dezvoltare economica a Marelui Ducat, al carui obiectiv este sa promoveze intreprinderile din Luxembourg in strainatate si sa atraga investitorii straini in Marele Ducat.

    Dupa terminarea studiilor universitare, marele duce mostenitor  efectueaza numeroase calatorii de prospectare a pietilor straine. Din 1980, el este numit membru in Consiliul de Stat. In acelasi timp el isi acorda patronajul numeroaselor asociatii din domeniul cultural, sportiv si social. Marele Duce este membru activ al Fundatiei Mentor, creata sub patronajul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

          Henri urca pe tronul din Luxembourg la 7 octombrie 2000, dupa abdicarea tatalui sau. Domnia lui Henri urmeaza calea trasata de bunica si de tatal sau, declarand ca dorinta sa este sa intareasca legatura profunda dintre Casa Ducala si populatie, urmand traditia, dar aducand si un suflu de modernitate. Marele Duce Henri al Luxembourgului domneste, dar nu guverneaza, nefiind implicat in afacerile politice ale tarii sale. Solidaritatea, armonia intre diferitele comunitati ale Marelui Ducat, coeziunea sociala, protectia mediului si progresul integrarii europene sunt prioritarile Marelui Duce.

         In timpul studiilor universare, Henri o cunoaste pe Maria-Theresa Maestre y Batista, o plebee. Descendentul dinastiilor de Nassau si Boubon, rationalul si ascultatorul mostenitor al Marelui Ducat de Luxembourg insista sa se casatoreasca cu aleasa sa. Casatoria dintre Henri si Maria-Theresa s-a dovedit reusita perfecta, cei doi avand cinci copiii Guillaume, Felix, Louis, Alexandra si Sebastian. 

LA MULTI ANI !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu