luni, 30 aprilie 2012

Regele Carl XVI Gustaf al Suediei


                 Carl Gustaf s-a nascut la 30 aprilie 1946, in timpul domniei strabunicului sau, Regele Gustav V al Suediei. Unicul fiu al printului Gustav Adolf, duce de Vasterbotten si al printesei Sybilla de Saxa-Coburg si Gotha, micul print si-a pierdut tatal inainte de a implini un an. 

  
                Singurul fiu nascut dupa patru fiice, orfan de tata la zece luni, el este “cocolosit” de printesa Sybilla care deceptionata in speranta ei de a a domni intr-o buna zi in Suedia isi indreapta asupra fiului intreaga ei ambitie. In 1950, la urcarea pe tron a bunicului sau, Carl Gustav devine print mostenitor al Suediei. De la patru ani, printul mostenitor isi insoteste bunicul in toata manifestarile oficiale.


                       Departe de a fi un print mostenitor model, Carl Gustag este timid, dislexic, aplecat mai degraba spre disciplinele manuale sau sportive. Printul mostenitor trece cu greutate student examen. Notele mediocre obtinute sunt publicate in presa si inevitabil apare intrebarea daca Carl Gustav are calitatile necesare pentru a fi un rege bun "este greu de imaginat ca un print atat de mediocru sa incoroneze pe viitorii premianti Nobel, mai degraba republica imediat".


               Printul are o imagine foarte proasta ... sters, cu un intelect limitat, stalp al cluburilor de noapte, amator de masini de sport, el este indepartat de putere cand parlamentul decide sa ridice varsta majoratului constitutionala de la 21 la 25 de ani. Printul a incercat sa isi schimbe imaginea incepand un program intens de studii academice la universitatea din Uppsala si la cea din Stockholm. Dupa terminarea studiilor el a inceput o serie de vizite nationale, implicandu-se si in munca realizata de parlament si de Ministerul Afacerilor Externe. In acelasi timp el a realizat stagii la misiunea parlamenta a Suediei la ONU si in institutiile suedeze din Londra.


         Printul urca pe tron in 1973, la varsta de 27 de ani, devenind regele Carl XVI Gustav. Noul rege isi alege drept motto "For Sweden - With the times", declarandu-si deci dorinta de a adapta institutia monarhica cerintelor societatii moderne. Ultimul burlac din Gotha, Regele Suediei declara "nu voi face decat o casatorie din dragoste. Vreau sa fiu eu insumi. Este fundamental pentru a fi un rege bun". In 1976, Regele Suediei se casatoreste cu Silvia Sommerlath. Cei doi s-au cunoscut in 1972, dar din cauza opozitiei bunicului sau s-au casatorit abia dupa moartea lui Gustav VI Adolf. Regele si Regina Suediei au trei copii: Victoria, Carl Philipp si Madeleine.


           In 1975 intra in vigoare o  noua Constitutie care limiteaza foarte mult puterile regelui.  Functiile lui Carl XVI Gustav sunt pur reprezentative, dar trebuie sa le exercite deoarece daca regele a omis sa domneasca, el poate fi considerat ca a abdicat in termen de sase luni, la decizia Parlamentului … nu mai prezideaza consiliul de ministri, nu mai are putere consultativa, nu il mai desemneaza pe primul ministru, nu mai sanctioneaza si nu mai promoveaza legi, nu mai semneaza legile si nu mai pronunta discursul tronului.

-          
-                        Treptat, fostul play-boy timid a devenit un suveran dinamic si fericit … exercitarea puterii – atata cat i-a mai ramas dupa constitutia din 1975, la care se adauga influenta binevenita a sotiei sale, regine Silvia l-au transformat pe rege care isi asuma responsabilitatile cu o seriozitate care i-a minutat pe toti. In 1987, 70% din suedezi isi apreciaza regele si doresc mentinerea monarhiei care a stiut sa se adapteze la viata moderna. 


-                 In 2010, monarhia suedeza si reputatia Regelui au fost zguduite de aparitia unei biografii neoficiale  The Unwilling Monarch, in care se spune ca regele a avut numeroase aventuri in timpul casatoriei sale. Monarhia suedeza trece prin o criza de imagine ... in 1996, 70,5% din suedezi aveau incredere in Casa Regala ... in 2010, procentul era de 60%, pentru ca in anul urmator sa fie de 52%. Pe langa zvonurile privind infidelitatea Regelui, monarhia a fost afectata de zvonuri privind apartenenta tatalui Reginei la partidul nazist. Nasterea printesei Estelle a inceput sa sparga norii ce s-au abatut asupra Casei Regale a Suediei. 

                In ciuda zvonurilor, Familia Regala a Suediei pastreaza aparentele unei familii unite "When I think back, it's also something which has strengthened our ties as a family", Regele bucurandu-se de sprijinul sotiei si copiilor sai.

       La multi ani!!!

-        Bibliografie:
      Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi      
      http://www.thelocal.se

Un comentariu: