luni, 10 septembrie 2012

Asasinarea Elisabetei, Imparateasa a Austriei si Regina a Ungariei

Imparateasa Elisabeta a Austro-Ungariei
           La 10 septembrie 1898, la Geneva, Imparateasa Elisabeta a Austro-Ungariei se plimba pe malul lacului. Insotita doar de contesa Irma Sztaray de Sztara si Nagymihaly, Elisabeta se grabea sa prinda vasul spre Montreax. Anarhistul Luigi Lucheni venise in Geneva sa il omoare pe Ducele de Orleans, dar acesta a plecat mai repede si asa a decis sa o moare pe Imparateasa "am venit la Geneva sa omor un suveran, ca sa dau un exemplu celor care sufera si celor care nu fac nimic pentru a-si imbunatati pozitia sociala. nu conteaza pentru mine ce suveran as fi omorat ... nu am ucis femeia, ci Imparateasa; am atacat coroana". Dupa ce Luigi a injunghiat-o, Imparateasa a continuat sa mearga, grabindu-se spre vas. Cand in sfarsit au ajuns pe vas s-a prabusit in bratele credincioasei contese si a lesinat. Pana au dus-o inapoi la hotel, Elisabeta, Imparateasa Austriei si Regina Ungariei era moarta.

         Probabil nicio alta Imparateasa a Austriei nu a fost la fel de cunoscuta ca Elisabeta, si asta in ciuda timpului limitat pe care l-a petrecut in compania sotului sau sau la curtea vieneza. Mai mult, Elisabeta era o liberala convinsa.

         Nascuta in 1837, Sissi era a doua fiica a ducelui Maximilian de Bavaria si a printesi Ludovika a Bavariei. Elisabeta a crescut alaturi de cei noua frati ai sai, avand o copilarie relativ normala. Chiar daca mama sa era fiica regelui Maximilian I Joseph al Bavariei, tatal sau era descendentul ramurei inferioare a familiei Wittelsbach.

            In 1853, Ludovica impreuna cu fiicele sale mai mari, Helena si Elisabeta viziteaza Austria, unde se intalnesc cu Arhiducesa Sofia si cu fiul sau, Imparatul Francis Joseph. Cele doua surori, Sofia si Ludovica doreau casatoria Helenei cu tanarul imparat habsburgic. Francis Joseph s-a indragostit de Elisabeta, care avea 15 ani. Arhiducesa Sofia a fost impotriva casatoriei, temandu-se ca nepoata sa era mult prea imatura pentru a deveni Imparateasa. Francis Joseph nu s-a lasat convins si cei doi s-au casatorit.

Incoronarea lui Francis Joseph si a Elisabetei ca Regi ai Ungariei
              Pentru tanara Impareasa stabilirea la curte vieneza a fost dezastroasa. Strictul protocol al curtii Habsburgilor era foarte greoi pentru  cineva obisnuit cu viata informala si relaxata propovaduita de ducele Max. Mai mult, Elisabeth s-a lovit imediat de puternica personalitate a soacrei sale. Arhiducesa Sofia a fost cea care l-a convins pe Imparatul Ferdinand I sa abdice in 1848. Sofia a pus viitorul imperiului mai presus de ambitiile personale, convingandu-si sotul sa renunte la tron in favoarea fiului lor, Francis Joseph. Arhiducesa Sofia era cea mai puternica femeie a curtii vieneze, exercitand o mare influenta asupra fiului sau. Neputand impiedica nunta celor doi, ea a decis sa o "indrume" pe Elisabeta in meseria de Imparateasa. Sissi nu acceptat amestecul Sofiei in viata sa, si cele doua femei au inceput sa se certe. Francis Joseph a fost pus in fata medierii unui conflict ce le punea fata in fata pe cele mai importante femei din viata sa: femeia pe care o adora si mama careia ii datora tronul. 

          Arhiducesa Sofia a strans in jurul ei un grup de membri ai curtii vieneze, care observau tematori atractia care o exercita asupra Elisabetei oamenii pe care ei ii considerau dusmani ai poporului. Poate cea mai periculoasa era considerata fascinatia pe care Elisabeta o avea fata de Ungaria. In 1967, Elisabeta si Francis Joseph au fost incoronati Regi ai Ungariei, iar Sissi si-a vazut implinita dorinta de a pune Ungaria pe picior de egalitate cu Austria. 

           Elisabeta si Francis Joseph au avut patru copii: Sofia, Rudolf, Gissela si Maria Valerie. Primii trei copiii au fost educati sub atenta supraveghere a Arhiducesei Sofia, intr-o perioada in care Elisabeta incerca sa isi gaseasca propriul drum. Maria Valerie a fost copilul pe care Sissy la educat si pe care l-a iubit mai mult decat orice.

Francis Joseph la mormantul lui Sissi
             In 1889, viata lui Sissy este distrusa de moartea fiului sau. Ea este cea care ii da veste Imparatului, dar apoi se lasa prada melancoliei. Elisabeta se simte vinovata de moartea lui Rudolf, fiind convinsa ca i-a transmis nebunia familiei Wittelsbach.

            In urmatorii ani, comportamentul Imparatesei a devenit tot mai imprevizibil. A inceput sa calatoreasca tot mai mult, sa tine diete agresive si sa se indeparteze tot mai mult de Francis Joseph si de Austro-Ungaria.

               Dupa asasinare, trupul lui Sissi a fost adus la Viena si ingropat cu onorurile aferente unei Imparatese la Cripta Capucinilor din Viena. Sissi a fugit toata viata de protocol, dar nu a mai putut fugi de onorurile care i-au fost oferite dupa ce a murit. Francis Joseph a fost distrus de moartea sotiei sale, gasindu-si alinare in munca. 

                Sissi continua sa exercite o mare fascinatie si astazi. Din pacate eu nu pot sa vad mai mult de o femeie care a pus eterna cautare a fericirii mai presus de binele familiei, a dinastiei si a tarii sale. Imi aduc aminte un citat al regelui Simion II al Bulgariei un rege are doar obligatii. Sissi si-a ignorat obligatiile, a luptat pentru Ungaria (chiar impotriva binelui dinastiei sale) si nu a fost alaturi de sotul sau.

4 comentarii:

  1. Ultima fraza pe care ai postat-o dovedeste ca nu stii nimic despre Imparateasa Austriei care este si astazi in tarile care au contat si vor conta mereu in Europa considerata o persoana exceptionala.Imparatesei nu-i placeau persoanele superficiale... intai trebuie citit mult, pe urma studiat ce ai citit, pe urma trebuie sa schimbi impresii cu cine stie mai multe decat tine, si numai daca esti o personalitate international recunoscuta sa exprimi pareri in scris despre persoane atat de importante precum Elisabeta de Austria...ehe, este destul de greu sa fii cineva... rabdare, poate in urmatoarea viata...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand accept ca avem pareri diferite, dar nu accept sa mi se faca un adevarat rechizitoriu ca urmare a acestor pareri. Blogul meu este un blog personal in care scriu lucruri pe care le-am aflat din cartile citite - multe sau putine, din documentarele vizionate sau din discutii cu alte persoane ... Fiind un blog personal pot sa imi spun parerea personala despre o personalitate istorica care oricat de extraordinara a fost, si oricat de apreciata e astazi, a avut si cateva "mici" slabiciuni.

      Recunosc ca am o gandire putin conservatoare si de aceea il admir mai mult pe Franz Joseph. Din fericire pentru mine, libertatea de expresie este protejata prin Constitutie si pot sa imi exprim pareri in scris despre orice persoana, chiar daca "atat de importanta precum Elisabeta de Austria".

      As aprecia daca data viitoare cand nu esti de acord cu parerile mele personale sa incerci sa le demontezi cu argumente si sa nu ma mai ataci

      Ștergere
  2. ... Da' unde-i asasinarea, mă rog frumos ?? (Lăsaţi-l pe "anonimul" din 15 martie, că-i ungur şi trebă înţeles...)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut! Intr-o perioada asa conservatoare, ca cea in care a trait Sissi, eu consider un motiv de admiratie cautarea fericirii personale, de fapt in orice perioada. Nimeni nu are doar calitati, dar oamenii exceptionali au curajul sa fie ei insasi, cred. Dar mi-a placut articolul tau, numai de la cei cu pareri diferite am invatat in viata asta ceva.

    RăspundețiȘtergere