luni, 26 noiembrie 2012

Printesa Dagmar a Danemarcei

         In mai 1883, la doi ani dupa ce a urcat pe tron, Alexandru III calatorea spre Moscova pentru a fi incoronat. In cetatea sacra a Kremlinului, Alexandru si-a pus coroana Tarului Tuturor Rusilor pe cap. Maria Feodorovna s-a asezat in fata sotului sau si Alexandru si-a ridicat coroana de pe cap si a pus-o pe capul sotiei sale pentru cateva secunde. Apoi a luat coroana imparatesei si si-a incoronat sotia drept Tarina. Dupa ce a fost incoronata, Maria Feorovna si-a imbratisat sotul "Nu pot sa descriu, nu pot sa exprim cat de induiosator si gingas a fost sa vad imbratisarea si sarutul sotului si a sotiei sub coroana imperiala - aceasta comuna dragoste umana sub stralucirea majestatii imperiale". Incoronarea din 1883 a reprezentat implinirea destinului Mariei Feodorovna, nascuta Dagmar a Danemarcei. 

              Marie Sophie Frederica Dagmar s-a nascut la 26 noiembrie 1847, fiind a doua fiica si al saselea copil a printul Christian al Danemarcei si a sotiei sale, printesa Louise de Hessa-Cassel. Printesa a fost numita in onoarea Mariei Sophie Frederica de Hessa-Kassel, regina Danemarcei care l-a crescut pe viitorul Christian IX si in onoarea reginei medievale Dagmar a Boemiei. In familie, Dagmar a ajuns sa fie cunoscuta drept Minnie. Printesa era foarte apropiata de fratii sai Alexandra si Wilhelm.

          Printul Christian fusese ales mostenitorul tronului danez, dar familia sa avea o existenta simpla. Alexandra si Dagmar imparteau aceeasi camera. Vacantele familiei se faceau in Rumpenheim, langa Frankfurt, unde unori  familia lui Dagmar se intalnea cu tarina Marie, a carei sanate precara necesita dese calatorii in strainatate. In 1863, trio-ul Dagmar, Alexandra, Wilhelm a fost despartit cand printul danez a fost ales rege al Greciei. In acelasi an, Alexandra a devenit Printesa de Wales, prin casatoria cu Edward, cel mai mare fiu al Reginei Victoria. Dupa casatoria celei mai mari fiice, regina Louise a inceput sa isi concentreze atentia asupra gasirii unui sot pentru Dagmar. 

                Cand Dagmar avea patru ani a intalnit-o pe imparateasa Alexandra Feodorovna, care a exclamat "Ea e destinata familiei noastre". La inceputul anilor '60, Regina Victoria vroia sa aranjeze o casatorie intre Dagmar si Alfred, duce de Edinburg. Temandu-se ca intrarea a doua printese daneze in familia regala engleza ar putea supara Germania, Regina a decis sa se multumeasca cu casatoria dintre Alix si Bertie. Comparand cele doua surori, Victoria scrie "Alix este calma si draguta si gentila si adorabila ... Dagmar e mai inteligenta si sunt sigura ca ar fi foarte potrivita pentru pozitia din Rusia; este o fata foarte draguta"

                 In 1864, mostenitorul Coroanei Imperiale, Marele Duce Nicolae Alexandrovici face o vizita in Danemarca si se indragosteste de Dagmar, scriind "Cum pot s-o descriu? Este atat de draguta, directa, inteligenta, plina de viata si in acelasi timp timida. Este mult mai draguta in realitate decat in portretele pe care le-am vazut. Ochii sai vorbesc pentru ea: sunt atat de buni, inteligenit si animati". Si Dagmar avea aceleasi sentimente pentru tarevici, asa ce cei doi s-au logodit imediat. In 1865, in timp ce pregatirile de nunta avansau, Nixa s-a imbolnavit si a plecat in Franta. Starea sa s-a gravat asa ca familia imperiala rusa si Dagmar au plecat spre Nisa. In aprilie 1865, Nicolae Alexandrovici moare. Inainte de a muri, el uneste mana logodniciei sale cu cea a fratelui mai mic, Alexandru Alexandrovici. Dagmar a fost distrusa la moartea logodnicului sau, un martor spunand ca abia au reusit sa o desparta de trupul sau. Durerea mortii lui Nixa a fost accentuata de faptul ca familia imperiala rusa ca Dagmar sa se logodeasca cu Sasha, care era acum mostenitorul tronului. 

                   In iunie 1866, Marele Duce Alexandru Alexandrovici viziteaza Copenhaga impreuna cu fratii sai Vladimir si Alexei. Spre surprinderea sa, Sasha descopera ce e atras de printesa daneza si o cere in casatorie. Convinsa ca Alexandru, care a fost atat de apropiat de fratele sau, e singurul barbat pe care l-ar putea iubi, Dagmar accepta. 

                     Inca de la intrarea sa in Rusia, Dagmar este foarte populara, fiind vazuta ca o raza de speranta. Imediat dupa ce a ajuns in Rusia, printesa daneza s-a convertit la religia ortodoxa, luand numele de Maria Feodorovna. In 28 octombrie/ 9 noiembrie 1866, la Palatul de Iarna, Marele Duce Alexandru Alexandrovici s-a casatorit cu Maria Feodorovana. Singura tristete pentru Maria Feodorovna in ziua nuntii sale a fost absenta parintilor sai. Din cauza cheltuielilor foarte mari presupuse de o vizita in St. Petersburg. regele si regina Danemarcei au decis sa ramana acasa. In ziua nuntii, Maria Feodorovna a fost insotita de fratele sau, Frederick si de cumnatul sau, Printul de Wales.   Marea Ducesa Maria Feodorovana a avut o influenta pozitiva asupra lui Sasha. Cei doi au ramas pentru tot restul vietii un cuplu unit. Spre deosebire de tatal si unchiul sau, Sasha i-a fost credincios lui Minnie. Dragostea lui Sasha reiese si din scrisorile pe care i le-a trimis toata viata si care incep mereu cu My dear love Minnie.  

Bibliografie:
*Gelardi, Julia P. (2011-02-15). From Splendor to Revolution: The Romanov Women, 1847--1928 (Kindle Locations 221-229). Macmillan. Kindle Edition. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu