joi, 1 noiembrie 2012

Printesa Elisabeta de Hessa si de Rin

        La 1 noiembrie 1864 s-a nascut printesa Elisabeth Alexandra Louise Alice de Hessa si Rin, a doua fiica a marelui duce Ludwig IV de Hessa si Rin si a sotiei sale, printesa Alice a Regatului Unit.  In timp ce era insarcinata, printesa Alice a vizitat biserica Sf. Elisabeta a Ungariei, din Marburg. Viata Elisabetei a Ungariei, stramoasa a Casei de Hessa, a impresionat-o puternic pe printesa Alice, aceasta luand decizia sa isi numeasca fiica Elisabeta. Al doilea nume a fost in onoarea sotiei unchiului matern, printesa Alexandra a Danemarcei. Louise era in onoarea matusii materne, Printesa Louise, Ducesa de Argyll, in timp ce Alice era in onoarea mamei sale. Conform, curiosului obicei al diminutivelor din secolul 19, printesa a ajus sa fie cunoscuta drept Ella.

      Printesa Elisabeth de Hessa si Rin  a fost foarte apropiata de sora sa mai mare, printesa Victoria, cele doua surori impartind aceeasi camera. Printesa Alice, fiica a printului Albert si a reginei Victoria, a ramas atasata de Anglia pentru tot restul vietii. Ea a facut din resedinta Marelui Duce de Hessa o resedinta englezeasca. Mai mult, marea ducesa a vorbit mereu cu copiii sai in engleza. Alice a incercat sa isi educe copii astfel incat acestia sa isi ajute mereu semenii. In timpul razboiului asutro-prusac, Alice a dus-o pe Elisabeth cu ea in timp ce vizita soldatii raniti. Dupa drama razboiului si dezamagirea provocata de infrangere a urmat intoarcerea ducelui Ludwig si nasterea surorii mai mici a lui Elisabeth, Irene

         In 1873, familia de Hessa a fost lovita de tragedie, cand printul Frederick, fiul favorit a lui Alice a murit. Dupa aceea, Alice s-a atasat tot mai mult de Ernest, unicul sau fiu si de Marie, cea mai mica fiica, ce avea doar cateva luni. In 1878, Casa Marelui Duce a fost cuprinsa de difterie. Elisabeta a fost singurul copil care nu s-a imbolnavit, asa ca Alice a trimis-o la bunica sa, Printesa Charles de Hessa si Rin. Printesa Alice nu a fost bolnava la inceput, dar dupa moartea printesei Marie l-a imbratisat pe Ernest si s-a imbolnavit. La 14 decembrie 1878, la aniversarea mortii printului Albert, Marea Ducesa a murit. Cand in sfarsit lui Elisabeth i-a fost permisa intoarcerea acasa, ea a scris ca totul pare un teribil cosmar. Dupa moartea lui Alice, Victoria si Elisabeta au inceput sa fie responsabile pentru fratii mai mici Irene, Ernest si Alix. Regina Victoria a devenit o a doua mama pentru nepotii sai din Hessa. Cei cinci si-au petrecut vacantele in Anglia si primeau in restul timpului scrisori de la bunica lor, in care aceasta le datea sfaturi. Ducele de Hessa i-a fost recunoscator soacrei sale, in timp ce aceasta a gasit in dragostea pentru nepotii sai puterea sa depaseasca pierderea sotului sau. Pentru tot restul vietii, Elisabeta si fratii sai ii vor pastra recunostinta si dragoste bunicii lor si parerea autotputernicii Regine va fi deosebit de importanta pentru ei. 

            Cu timpul, printesa Elisabeta de Hessa a ajuns sa fie cunoscuta drept una din cele mai frumoase si atractive printese. In timp ce printul Wilhelm de Prusia studia la Bonn, el s-a indragostit de verisoara sa primara, cerand-o de sotie in jurul anului 1880. In ciuda dorintei reginei Victoria, care credea ca Ella ar putea avea o influenta pozitiva asupra nepotului sau, printesa germana l-a refuzat pe Wilhelm. Verisorul primar al lui Wilhelm, printul Frederick de Baden a fost alt pretendent refuzat.



        Cel care va optine da-ul mult dorit din partea frumoasei printese germane va fi un mare duce rus. Tarina Rusiei, Maria Alexandrovna era nascuta printesa de Hessa. Tarina isi petrecea verile la Hessa, la fratele sau printul Alexandru de Hessa si Rin. Alaturi de tarina erau copiii sai Maria Alexandrova, Serghei Alexandrovici si Paul Alexandrovici. Elisabetha si fratii sai ii cunosteau de mici pe copiii lui Alexandru II. Marele Duce Seghei Alexandrovici si-a mainfestat interesul pentru Ella, dar printesa germana l-a refuzat. Dupa moarte printesei Alice, a tarinei Maria si a tarului Alexandru, cei doi s-au reintalnit si Elisabeta l-a privit cu alti ochi si i-a acceptat cererea in casatorie. 

            In afara de tatal si surorile ei, familia Ellei - in frunte cu Regina Victoria nu erau de accord cu nunta. Regina ii va scrie surorii mai mari a Ellei, printesa Victoria de Battenberg "Rusia, nu imi doresc asta pentru niciuna dintre voi ... Sanatatea Ellei nu o sa suporte acel climat ... fara sa iau in considerare starea in care se afla Rusia si societatea rusa"

Gelardi, Julia P. (2011-02-15). From Splendor to Revolution: The Romanov Women, 1847--1928 (Kindle Locations 2590-2597). Macmillan. Kindle Edition.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu