sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Printesa Maud de Wales

Printesa Maud de Wales
Cea de-a treia fiica a printului si printesei de Wales, Maud s-a nascut in 26 noiembrie 1869, la Marlborough House. In copilarie, Maud a fost foarte volubila, castigandu-si numele de Harry. 

Maud a fost prima printesa care a mers pe bicicleta in public, spre disperarea bunicii sale, regina Victoria. Cand aceasta, furioasa i-a cerut sa-si explice comportamentul, Maud i-a raspuns "dar bunico, toata lumea stie ca am picioare".

Maud a fost foarte apropiata de fratele sau, George, cu care impartasea o dragoste patimasa pentru Sandringham, proprietatea familiei regale din Norfolk. Dupa casatoria surorii sale, Luise cu ducele de Fife, Maud si Toria au ramas alaturi de parintii lor. 

Maud a fost foarte legata de verisorii ei Romanovi, Nicky si George cu care a intretinut o corespondenta bogata. In scrisorile lor, George se semna Musie, in timp ce Maud si-a luat numele de Stumpy.


Printul si Printesa Charles al Danemarcei
In timp ce verisoarele ei se casatoreau cand erau tinere, Maud si Toria o ingrijorau pe Victoria. In 1888, Maud era indragostita de Francis de Teck. Din pacate el nu avea aceleasi sentimente. Dupa ce i-a trimis foarte multe scrisori la care nu a primit niciun raspuns, Maud s-a resemnat. 


In 1896, ea a acceptat cererea in casatorie a verisorului ei primar Charles al Danemarcei. Cu patru ani mai tanar, Charles era un ofiter in marina daneza. In primele luni ale casniciei lor cei doi au ramas in Anglia. Maud a parasit cu greu tara copilariei ei, ea ramanand o printesa engleza toata viata. 


In Danemarca, Charles era doar al doilea fiu al mostenitorului tronului, deci nu avea dreptul la o lista civila, cei doi traind din salariul lui de ofiter. Maud nu s-a adaptat in Danemarca si nici nu s-a integrat in familia sotului ei. De cate ori avea ocazia, Maud isi vizita familia in Anglia, ramanand la Appleton House, cadoul ei de nunta. In ciuda acestor lucruri, Maud a avut o casnicie foarte fericita cu Charles, mai ales ca acesta a adorat-o. 


Regele Haakon, Printul Olav si Regina Maud a Norvegiei
Viata linistita a celor doi a luat sfarsit in 1905, cand Norvegia si-a declarat independenta. Guvernul a decis ca noua forma de guvernamant sa fie monarhia si au fost fortati sa gaseasca un rege. Initial au dorit ca noul rege sa faca parte din Familia Regala a Suediei, dar regele Oscar al II-lea a refuzat aceasta oferta. Guvernul i-a oferit atunci tronul celui de-al doilea fiu al printului-mostenitor Frederick al Danemarcei. Charles era sustinut si de socrul sau, Edward al VII al Angliei.


Ca sa intareasca legatura cu noul sau popor, Charles a luat numele de Haakon, iar fiul sau Alexander a devenit Olav. Maud nu a vrut sa renunte la numele ei. 


Din multe puncte de vedere, Maud a fost regina perfecta pentru Norvegia. Simpla si nepretentioasa, Maud isi facea singura cumparaturile pentru ca: ii placea sa fie in mijlocul supusilor ei, ea stie ce trebuia sa cumpere si nu era cine altcineva sa le faca.


Maud a murit cu cateva zile inainte sa implineasca 69 de ani, in Londra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu