sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Stefan, Arhiduce al Austriei

  In 12 noiembrie 1998, in SUA murea Stefan, arhiduce de Habsburg Toscana, cel mai mare fiu al Pricipesei Ileana si al sotului sau Anton de Hasbourg Toscana. 

 

In ciuda dorintei Principesei de a avea primul copil in Romania, Stefan s-a nascut in Austria in 15 august 1932.

Copilaria fericita a lui Stefan este intrerupta de declasarea celui de-al doilea razboi mondial. In urmatorii ani, Stefan va fi in permanenta alaturi de mama sa, tatal sau fiind plecat pe front . Dupa ocuparea Austriei de catre Germania, principesa Ileana si copiii sai se muta la Bran, castelul primit mostenire de la mama sa, regina Maria.



Dupa razboi si dupa introducerea regimului comunist in Romania, apar tot mai multe zvonuri in legatura cu o eventuala inlocuire a Regelui Mihai cu verisorul sau Stefan. Adevarate sau nu, aceste zvonuri nu se vor concretiza, dar vor arunca o umbra asupra relatiilor dintre regele Mihai si mama sa pe de o parte si principesa Ileana si copii sai, de cealalta parte. 

In 1948, Arhiducele Stefan paraseste pentru totdeauna Romania. Se va stabili in SUA, unde urmand pasiunea pentru mecanica ce a existat atat in familia mamei sale, cat si in cea a tatalui va urma cursurile MIT.

In 1958, Arhiducele va intra in coma din cauza unui virus de encefalita. Desi doctorii ii dadeau 20% sanse sa isi revina, el s-a trezit. In ciuda acestui lucru, memoria sa a fost afectata. La un an de la revenirea din coma se va intoarce la munca, la General Motors, dar nu va mai putea face fata unor sarcini complexe. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu