marți, 15 noiembrie 2011

Elisabeta, a cincea regina a Elenilor

"I've committed every vice known to man except murder. And I don't want to die without having done that either!"


Pe 15 noiembrie 1956 murea Elisabeta a Romaniei, fosta sotie a regelui George al II-lea al Greciei, sora reginei Maria a Iugoslaviei si a regelui Carol al II-lea a Romaniei, matusa regelui Mihai I al Romaniei si a regelui Petru al II-lea a Iugoslaviei, verisoara mostenitorului tronului Rusiei, marelui duce Vladimir, a regelui George al VI-lea a Angliei si a regelui Leopold al III-lea al Belgiei.


Elisabeta s-a nascut la Bucuresti, fiind al doilea copil si prima fetita a principilor mostenitori, Ferdinand si Maria.

Copilaria Elisabetei a fost marcata de lupta mamei sale pentru independenta. Cand Maria a Romaniei si-a dobandit libertatea si independenta in noua ei tara, Carol si Elisabeta, primii ei copii erau deja mari si singura modalitate de a le castiga dragostea era sa ii rasfete. 

Elisabeta era o fire artistica, ceea ce o facea sa fie foarte apropiata de tiza sa, Regina Romaniei. Influenta lui Carmen Sylva asupra nepoatei sale va fi vizibila pentru tot restul vietii sale. Aceasta influenta se va materializa si in cele trei refuzuri pe care Elisabeta i le va da printului-mostenitor, George al Greciei. 

Cei doi s-au cunoscut pentru prima data in 1911, cand familia regala greaca vizita Bucurestiul. George s-a indragostit imediat si a cerut-o in casatorie, doar pentru a fi  refuzat. In ciuda faptului ca Maria a Romaniei considera casatoria greaca ca o casatorie foarte reusita, fiica sa, sprijinita de Carol I si de Elisabeta, a spera o casatorie mult mai importanta.

Cei doi se vor casatori la inceputul anilor 1920, iar dupa un an de la casatorie vor urca pe tronul Greciei. Putin mai mult de un an, Elisabeta, printesa a Romaniei a fost Regina Greciei. O regina absenta, Elisabeta nu si-a spijinit sotul, care era nevoit sa faca fata cresterii luptelor pentru putere din Grecia. 

Regina a Greciei, Elisabeta nu s-a acomodat cu noua ei tara, petrecand foarte mult timp in strainatate, mai ales la Bucuresti.  In ianuarie 1922, Elisabeta se imbolnaveste grav de febra tifoida, ceea ce va marca si o va face sa se izoleze de persoanele din jurul sau. In octombrie, Elisabeta este in Romania pentru a asista la incoronarea parintilor sai ca suverani ai tuturor romanilor. Ea se intoarce in Grecia in calitate de Regina, dar eticheta regala o incomodeaza, Elisabeta refuzand sa participe la receptii, primiri oficiale si dineuri diplomatice.

Dupa nici un an, cuplul regal este nevoit sa parasesca Grecia. In 1935, in ciuda opozitiei Reginei Maria si a sotului ei, George, Elisabeta incepe demersurile de divort. George incearca o impacare, dar este refuzat de sotia sa.

La cateva luni de la pronuntarea divortului, la Atena are loc un referendum, iar George este chemat din nou pe tronul Greciei. La Bucuresti, Elisabeta declara ca nu regreta divortul si ca este mult mai fericita ca printesa a Romaniei, decat ca Regina a Greciei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu