duminică, 20 noiembrie 2011

Maud, regina Norvegiei

Maud Charlotte Mary Victoria s-a nascut in 1869, ca fiica a printilor de Wales, Edward si Alexandra. Bunicii ei paterni erau regina Victoria a Angliei (Bunica Europei) si printul consort Albert, iar bunicii materni erau regele Cristian al XI-lea al Danemarcei (Socrul Europei) si regina Louise.

Printesele Louise, Maud si Victoria de Wales

Cea mai mica fiica a mostenitorilor tronului Angliei, Maud si-a petrecut copilaria alaturi de surorile ei mai mari Louise, viitoarea Printesa Regala si ducesa de Fife, si Victoria, care isi va petrece viata alaturi de mama ei. Printesa de Wales era o mama iubitoarea, fiind numita de copii sai Motherdear. Inselata de sotul ei, Alexandra s-a dedicat complet copiilor sai, ajungand sa fie foarte posesiva.

Curtea lui Christian IX al Danemarcei, bunicul comun al lui Charles si a lui Maud

Maud si-a petrecut multe vacante in Danemarca, alaturi de numerosii sai verisori. Aici a format o prietenie puternica cu George, cel de-al doilea fiu al lui Dagmar a Danemarcei, prietenie ce va lua sfarsit la moartea prematura a acestuia. Daca Maud era absolut incantata de verisorii sai Romanov, ea nu ii aprecia foarte mult pe copii lui Frederick si ai Louisei de Danemarcei. Mai mult, la 21 de ani, il considera pe Charles, cu patru ani mai tanar, imatur.

Maud de Wales primeste binecuvantare bunicii paterne, Victoria a Regatului Unit cu ocazia casatoriei cu Charles de Danemarca

Totusi, in 1896, la 27 de ani Maud de Wales se casatoreste cu Charles de Danemarca. Maud a fost condusa la altar de tatal ei, care ii va darui Appleton House, casa ei preferata. Casatoria s-a facut in prezenta bunicii sale, Regina Victoria care a fost incantata de alegerea facuta de nepoata sa.

Regina Maud, printul Olav si Regele Hakoon primesc supusi in palatul din Christiana

Casatorindu-se cu Charles, Maud credea ca o sa aiba o viata simpla ca sotie a celui de-al doilea fiu al mostenitorului tronului danez, in acelasi timp ofiter in marina. Mai mult ea spera ca va petrece cat mai mult timp in Anglia. Viata ei se schimba in 1906, cand Norvegia se separa de Suedia si il alege pe Charles drept Rege.

Regina Maud a Norvegiei

Demna nepoata a Victoriei, Maud se va arata la inaltimea rolului ei de prima regina a Norvegiei independente. Mai mult, felul ei simplu si nepretentios o va face perfecta pentru o tara cu tendinte socialiste. 

Totusi marea dragoste a lui Maud va ramane Anglia, unde moare la 20 noiembrie 1938.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu