luni, 28 noiembrie 2011

Regina-Mama Elena a Romaniei

Regina Mama Elena a Romaniei, printesa a Greciei si Danemarcei a murit in 28 noiembrie 1982, in Lausanne, Elvetia. In ianuarie 1948, Regina Mama a fost fortata sa plece in exil. A ales Italia, locuind in Vila Sparta. La inceputul anilor 80, din cauza dificultatilor financiare, ea a fost nevoita sa isi vanda casa si sa se mute in Elvetia alaturi de familia fiului ei.

 Elena s-a nascut in Grecia, ca fiica a regelui Constantin I al Greciei si a reginei Sofia, fiica Imparatului Germaniei si a printesei regale Victoria a Marii Britanii. Elena este cea mai mare dintre cele trei fiice ale cuplului regal, fiind urmata de Irene si Katherine. Elena a fost foarte apropiata de Irene si de fratii ei Alexandru, Paul si George. 
In 1917, Elena a parasit Grecia cand tatal ei a fost fortat sa plece in exil si fratele ei preferat, Alexandru a urcat pe tron. O alta lovitura a fost moartea lui Alexandru in 1920. Cand a primit vestea mortii lui Alexandru, Elena era impreuna cu fratele ei George, logodnica acestuia Elisabeta a Romaniei, regina Maria a Romaniei si fiul acestei Carol al Romaniei. Carol a cerut-o de sotie si nedorind sa se intoarca in Grecia, Elena accepta "Ma simteam atrasa de el si, in timp eram sigura ca m-as fi putut indragosti de el. Dar ceea ce m-a facut cu adevarat sa ii accept cererea in casatorie a fost gandul la Alexandru. In tot timpul exilului, nu sperasem decat sa ma intorc in Grecia, dar acum, ca el nu mai era acolo, am simtit ca nu mai am puterea sa revad Atena."

 Primul si unicul copil al cuplului princiar s-a nascut in octombrie 1921. A fost numit Mihai. Imediat dupa nasterea copilului, Elena a plecat in Grecia unde a stat pana in aprilie. In ciuda numeroaselor scrisori pe care i le-a trimis lui Carol, acesta s-a simtit abandonat de noua lui sotie si nu a trecut mult pana a gasit consolare in alta parte. Constantin a fost fortat sa plece din nou in exil si dupa cateva luni a murit. Elena a fost distrusa si a petrecut mult timp cu familia ei in Italia sau si-a invitat familia in vizita in Romania.

 In 1925, Carol reprezenta Romania la inmormatarea reginei Alexandra a Marii Britanii. De aici a plecat in Franta, unde s-a intalnit cu Magda Lupescu si a trimis o scrisoare in tara in care renuntat la pozitia sa de mostenitor al tronului. Elena s-a aratat dispusa sa mearga sa il convinga sa se intoarca, dar regele Ferdinand a impiedicat-o spunandu-i ca el a mai trecut inca odata prin asta si nu vrea sa ii mai dea inca o sansa lui  Carol. La rugamintea lui Ferdinand, Consiliul de Coroana a decis sa il numeasca mostenitorul tronului pe Mihai, fiul de doar patru ani al Elenei.

 In 1927, la moartea regelui Ferdinand, Elena devine Printesa-Mama a Romaniei. Timp de trei ani, ea a fost alaturi de fiul ei, ajutandu-l sa se acomodeze cu noua lui pozitie de Rege. In 1928 a divortat de Carol, ceea ce i-a ingreunat situatia in 1930 in  momentul in care Carol s-a intors in Romania. Dupa o perioada, Carol a fortat-o sa plece din nou in exil in Italia. Aici si-a cumparat Vila Sparta, casa ce va deveni atat de importanta in viata fiului si a nepoatelor ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu