joi, 5 august 2010

Principele Nicolae al Romaniei - in umbra Coroanei Romaniei

La 5/ 18 august 1903, la Sinaia se nastea cel de-al doilea fiu al cuplului princial: Nicolae. Copilul rasfatat, strengarul caruia nici Carol I nu putea sa-i reziste, Nicolae de Hohenzollern parea ca are in fata un destin glorios.

Cu zece ani mai tanar decat cel ce va deveni regele Carol al II-lea, el il are ca nas pe Tarul Rusiei, Nicolae al II-lea

Nicky, cum este alintat in familei se naste intr-o perioada fericita a monarhiei romane: Carol I devenise liderul necontestat al acestei tari latine, Ferdinad incepe sa aiba incredere in el si sa se poarte ca un adevarat Print-mostenitor, iar Missy nu mai era fetita de 17 ani, care la nici un an dupa casatorie are in brate un copil. Femeie matura, ce reuseste sa isi impuna vointa in fata Regelui, Maria este o mama mult mai afectoasa pentru Nicolae decat fusese pentru Carol si Elisabeta. Mai mult, daca educatia primilor doi copii a fost decisa de Carol I si Elisabeta, acum Maria este cea care hotaraste. Pe de alta parte acum Principesa mostenitoare descopera politica si rolul pe care il poate juca in construirea tarii sale, si incearca sa compensenze prin alte mijloace timpul petrecut departe.

In primul razboi mondial, Nicolae isi insoteste familia in exil la Iasi, unde in 1918 primeste vestea renuntarii fratelui sau la tron. Presedintele consiliului de ministri, refuza sa accepte casatoria principelui Carol si propune ca acesta sa isi piarda toate drepturile, iar Nicolae sa fie declarat principe mostenitor. Propunerea este refuzata de Rege, care nu uita povestea sa de dragoste cu Elena Vacarescu si poate pastreaza speranta ca, la fel ca el, Carol va alege onoare si responsabilitatea fata de poporul sau si nu capriciile inimii. Poate ca daca nu biruia dragostea unui tata pentru fiul sau, istoria Romaniei ar fi aratat cu totul altfel ...

La sfarsitul razboiului, Nicolae se inscrie la celebru colegiu Eton, din Anglia, urmand deci traditia familie din partea mamei. La fel ca Alfred de Edinburg, bunicul sau, Nicoale urmeaza apoi Scoala Navala din Wembley.

Intors in tara, Printul e atras mai degraba de viata mondena, decat de politica ... totusi deciziile fratelui sau mai mare ii schimba din nou viata: in 1926, dupa alta renuntare la tron a lui Carol, se stabileste o regenta pe timpul minoratului lui Mihai I, formata din Miron Cristea, Gheorghe Buzdugan si printul Nicolae.

La moartea regelui Ferdinand cel Leal, Regenta conduce in numele lui Mihai I. Din cauza apartentei printului la Familia Regale, el era considerat un adevarat Prim Regent. Totusi activitatile sale nu se schimba, continuand sa apara in ziarele mondene. De aceea, cand pe fondul crizei ecomomice, Carol incearca sa se intoarca in tara, gaseste in Nicolae unul din cei mai devotati adepti.

Carol al II-lea il exclude din viata politica, acordandu-i o serie de titluri onorifice, ca Inspector General al Fortelor de UScat si Navale. Tot acum Printul o cunoaste pe Ioana Saveanu, sotia lui Radu Saveanu de care se va indragosti si cu care se va casatori fara sa ceara permisiunea Regelui. Urmeaza un episod asemanator celui din 1918-1919, al caror protagonisti fusesera Carol si Zizi Lambrino ... cu alt final insa, deoarece Nicolae ramane fidel sotiei sale si in ciuda unor incercari de anulare realizate de Casa Regale, o prezinta ca principesa a Romaniei.

Carol al II-lea nu este Ferdinand si nu incearca sa isi schimbe fratele - care in final nu facuse decat sa-i urmeze exemplu, ci il obliga in 1935 sa ia drumul exilului devenind Nicolae Brana.

La funerariile Reginei Maria, cortegiul funeral era urmat de Carol al II-lea, de voievodul de Alba Iulia, de Friedrich de Hohenzollern-Sigmariengen, de ducele de York si de cel trecut in programul oficial drept "al doilea fiu al Reginei Maria".

Dupa abdicarea lui Carol primeste de la Mihai I dreptul de a se numi Nicolae de Hohenzollern, dar traieste in exil pana la moarte.

Nicolae a fost singurul membru al Familiei Regale, prezent la inmormantarea lui Carol al II-lea, justificandu-si astfel prezenta "desi l-am urat pe Carol mai mult decat am urat vreodata pe cineva in viata mea, el a fost fratele si Regele meu"

Daca Maria si Ferdinad au pus mereu pe primul loc interesul Coroanei Romaniei si implicit al Romaniei, atat Nicolae, cat si Carol si Elisabeta au fost mult mai preocupati de interesul personal decat de reponsabilitatile pe care le aveau ca principi ai Romaniei. Educatia pe care Carol le-a impus-o lui Ferdinand si Maria a fost aspra, dar i-a modelat in asa maniera incat drepturile si raspunderile pe care le aveau ca Rege si Regina a Romaniei au biruit intodeauna asupra drepturilor si raspunderile unui barbat si a unei femei. Din pacate ei nu au stiu sa transmita aceste sentimente tuturor copiilor lor ... Nicolae a fost un print ce nu isi dorea si nu stia cum sa aiba responsabilitati ... un print care putea sa calce pe urmele parintilor sai daca descoperea ca exista ceva mai important decat persoana sa ...

In final viata lui Nicolae a fost traita in umbra parintilor sai, in umbra fratelui mai mare, in umbra coroanei Romaniei ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu