vineri, 8 martie 2013

Clementine, Printesa Napoleon

           Printesa Clementine Bonaparte, sotia pretendentului la tronul imperial al Frantei se stinge din viata langa Nisa, la 8 martie 1955, la varsta de optzeci si doi de ani. Clementine s-a nascut printesa a Belgiei, fiind cel mai mic copil al regelui Leopold II si al sotiei sale, nascuta Arhiducesa Marie-Henriette de Austria. Clementine a fost fiica preferata a tatalui sau, si din 1902 - anul mortii mamei sale - prima doamna a Curtii belgiene. 

         In adolescenta, Clementine se indragosteste de verisorul sau primar si mostenitorul tatalui sau, Baudouin si este devastata de moartea sa din ianuarie 1891. Sapte ani mai tarziu, printesa Clementine il cunoaste pe printul Victor-Napoleon, seful Casei Imperiale, care traieste in exil la Bruxelles. Victor o cere in casatorie pe printesa, dar este refuzat de Leopold II, care se teme de complicatiile diplomatice pe care le-ar produce o alianta cu familia Bonaparte.


           In ciuda faptului ca printesa Clementine avea treizeci de ani, ea nu a renuntat niciodata la dragostea pentru printul Napoleon. La un an dupa moartea intransigentului suveran, printesa se casatoreste, la varsta de treizeci si opt de ani cu printul Victor. Clementine e foarte indragostita si cuplul e foarte unit, instalandu-se langa Namur, unde se nasc doi copii: Clotilde si Louis-Napoleon.

           Clementine are o viata fericita, avand o casatorie unita, copii superbi si o situatie privilegiata. La 3 mai 1926, Victor-Napoleon moare de atac de apoplexie. Clementine ii supravietuieste inca douzeci si noua de ani, vazand casatoria fiului sau si nasterea actualui sef al Casei Imperiale.

Bibliografie:
Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi 
http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?_r=1&res=9806E6DD1F3BE533A25757C2A9679C94609ED7CF&oref=slogin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu