sâmbătă, 2 martie 2013

Victoria Feodorovna, Mare Ducesa a Rusiei


"There are few who in one person combine all that is best in soul, mind, and body, ... She had it all, and more. Few there are who are fortunate in having such a woman as the partner of their lives -- I was one of those privileged"

Marele duce Kirill Valdimirovici al Rusiei
 
Printesa Victoria Melita de Saxa-Coburg si Gotha

            Marea Ducesa Victoria Feodorovna a fost o femeie deosebit de puternica, care a luptat pentru ceea ce si-a dorit; a fost o printesa care s-a nascut in 1876, la apogeul epocii dinastiilor cand acestea au stralucit mai puternic ca niciodata; a fost o mama care si-a calcat pe mandrie pentru a asigura educatia si supravietuirea copiilor sai; a fost o sotie care si-a iubit sotul mai presus de orice ... de aceea nu i-a putut ierta tradarea. Victoria Melita de Edinburgh s-a nascut la Malta, fiind fiica ducelui de Edinburgh, cel de-al doilea fiu al Reginei Victoria si a Printului Consort, si a Marii Ducese Maria Alexandrovna, unica fiica a tarului Alexandru al II-lea si a Mariei de Hesse si Rin. Inca de mica, printesa era foarte incapatanata, timida, serioasa si sensibila, fiind in acelasi timp si foarte apropiata de sora ei mai mare, dar atat de diferita (viitoarea Maria a Romaniei).

        Casatoria Mariei cu Ferdinand de Hohenzollern-Sigmariengen a schimbat destinul Victoriei Melita. Bunica-Regina a decis ca Ernest de Hesse si Rin este sotul potrivit pentru a doua printesa de Saxa-Coburg si Gotha. Nedorind ca nimic sa ii strice planurile (cum s-a intamplat in legatura cu Missy si ducele de York), Regina Victoria il convinge pe Ernest sa o ceara in casatorie pe verisoara sa primara. Cedand presiunilor familiei, Victoria Melita devine Mare Ducesa de Hesse si Rin. Mariajul celor doi a fost profund nefericit, Ernest, homosexual, isi neglija sotia, in timp ce Victoria Melita nu isi indeplinea indatoriile de Mare Ducesa. Dupa moartea Reginei Victoria, in 1901, cei doi au decis sa divorteze. Desi divortul a fost de comun acord, Victorian Melita a fost considerata responsabila, devenind o paria. 

Marele Duce Kiril Vladimirovici si Marea Ducesa Victoria Feorodovna
          Printesa s-a refugiat la Coburg, alaturi de mama sa si a asteptat. Cu multi ani in urma, la incoronarea lui Nicolae II, Victoria Melita de Hesse si Rin l-a revazut la Moscova pe verisorul sau primar, Marele Duce Kiril Vladimirovici. Cei doi s-au indragostit si Victoria Melita spera ca se pot casatori dupa divortul ei. Daca ducesa de Saxa-Coburg si Gotha a acceptat ideea casatoriei (dupa ce s-a opus peste 10 ani), parintii lui Kiril au incercat sa il convinga sa o paraseasca pe Victoria, sau sa o pastreze drept amanta, dar sa se casatoreasca cu altcineva astfel incat sa nu isi piarta locul in linia de succesiune. In 1904 se declanseaza razboiul ruso-japonez, la care Kiril participa. Vasul sau este atacat si Kiril Vladimirovici este unul din putinii supravietuitori. Acesta experienta il face pe Marele Duce sa se hotarasca sa se castoreasca cu Victoria Melita. Cuplul s-a casatorit la 8 octombrie 1905, la Coburg in prezenta mamei si surorii Victoriei. Dupa casatorie Kiril Vladimirovici s-a intors in Rusia sa il anunte pe verisorul sau, tarul Nicolae al II-lea. Desi ramura Vladimirovna se astepta la o pedeapsa pentru ca Marele Duce s-a casatorit fara acordul tarului, Nicolae este foarte aspru: el il demite pe Kiril din Marina, ii anuleaza statutul militar, ordinele si onorurile si ii ia titlul de Mare Duce. Kiril si Victoria Melita se stabilesc la Paris. In 1907, Victoria melita decide sa se converteasca la ortodoxism. In urmatorii doi ani se nasc cele doua fete ale cuplului Maria Kirilovna si Kira Kirilovna.

        In 1909, Nicolae este obligat sa anuleze pedeapsa lui Kiril, deoarece acesta era al patrulea in linia de succesiune la tronul rus, dupa Alexei Nicolaievici, Mihai Alexandrovici si Vladimir Alexandrovici.  Victoria Melita devine Marea Ducesa Victoria Feodorovna. In St. Petersburg, noua Mare Ducesa se integreaza perfect in curtea neoficiala, dar autotputernica a soacrei sale, Marea Ducesa Maria Pavlovna. Victoria Feodorovna a ajuns sa se inteleaga foarte bine cu Miechen, mai ales ca cele doua aveau caractere asemanatoare, fiind unite si in dragostea pentru frumos "Nici o petrecere nu era considerata completa fara ea, hainele adorabile si adesea neobisnuite pe care le purata erau examinatate cu atentie si adesea copiate, culoarea si decoartiile camerelor sale erau discutate, admirate si invidiate iar petrecerile organizate de erau vanate de toata societatea." In acelasi timp, Marea Ducesa era buna prietena si cu Imparateasa Mama, Maria Feorodovna. Singurii absenti de la petrecerile date de Kiril Vladimirovici si Victoria Feodorovna erau Tarina si Tarul, Alexandra Feorodovna neputand sa isi ierte fosta cumnata. 

   Din 1914, Marea Ducesa Victoria Feodorovna se implica in eforturile de razboi ale Rusiei, conducand mai multe servicii de ambulanta; in acelasi timp, de mai multe ori Victoria a adus trenuri cu provizii si medicamente in Romania, tara unde domnea sora ei. Ducky si Kiril priveau cu ingrijorare miscarile revolutionare din tara lor, incercand impreuna cu alti Romanovi sa il convinga pe Nicolae al II-lea sa isi schimbe politica, fara succes insa. Dupa revolutia din 1917, Marele Duce Kiril Vladimirovici a acceptat guvernul bolsevic, fiind considerat tradator de multi Romanovi. Victoria Feorodovna a fost alaturi de sotul ei, aparandu-l si sprijinindu-l. Ei au reusit sa fuga in Finlanda, unde la 41 de ani, Victoria l-a nascut pe Vladimir Kirilovici, unicul sau fiu si mostenitorul dinastiei. Printesa engleza, Victoria Feodorovna a ajuns sa se departeze de tara sa natala si de familia sa, considerand ca Familia Regala Engleza nu a facut suficient ca sa ii ajute pe Romanovi.

Marele Duce Kiril Vladimirovici si Marea Ducesa Victoria Feorodovna
     In 1919, Victoria Feodorovna a reusit sa ajunga in Germania. In anul urmator, Marea Ducesa si-a pierdut mama si soacra, ducesa Maria de Edinburg murind la Coburg si Maria Pavlovna in Franta. In timpul petrecut in Germania, Kiril si Victoria au simpatizat cu miscarea nazista, vazand in aceasta o modalitate de invingere a comunismului. La inceputul anilor '20, Kiril are o cadere nervoasa, dar cu ajutorul Victoriei reuseste sa se refaca. In acesti ani Victoria Melita se dedica complet familiei sale. Kiril se declara Custode al Coroanei Ruse si incepe sa se comporte ca un Tar. In acest timp, Victoria Melita este cea care se ocupa cu intretinerea familiei sale, fiind nevoita sa isi vanda bijuteriile si picturile. In centrul vietii Victoriei Melitei era fiul sau, ea traind cu teama ca bolsevicii o sa-l rapeasca sau o sa-l omoare.

             Anii de dupa razboi au fost foarte grei, Victoria Melita si familia sa fiind ajutati de Maria, Regina Romaniei. In ciuda greutatilor, Victoria Melita era fericita si multumita fiindca se bucura de dragostea familiei sale. In mijlocul anilor '30, Kiril face o greseala, care o distruge pe Victoria Melita. Motivul rupturii dintre cei doi ramane in mister; regina Maria e unul dintre putinii oameni care l-a cunoscut si isi compatimeste sora care nu poate sa ierte. Indiferent care a fost motivul, din acel moment Marea Ducesa a inceput sa moara putin cate putin. Desi cei doi au continuat sa pastreze aparentele de dragul celor trei copii, din acel moment Victoria Melita si-a considerat sotul mort. 

               Marea Ducesa Victoria Feorodovna, cea care daca istoria ar fi fost scrisa altfel ar fi avut dreptul sa fie Tarina, a murit la 2 martie 1936. Alaturi de ea au fost cei trei copii, sora si sotul ei. Desi a fost foarte fericita ca Maria a fost acolo, ea s-a indepartat de atingerea lui Kiril. Victoria a fost ingropata in Coburg si in 1995, ramasitele ei si ale lui Kiril au fost aduse in Catedrala Sf. Pavel si Petru, unde odihneste alaturi de ceilalti Tari ai Rusiei. 

            La doi ani dupa moarte Victoriei Melita, fiica sa, Kira s-a casatorit cu Louis Ferdinand, seful casei Hohenzollern, unind cele doua dinastii. Kiril a devenit foarte trist dupa moartea sotiei sale si si-a pierdut dorinta de a trai si a murit in 1938.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu