duminică, 24 martie 2013

Regina Mary a Regatului Unit

     Regina Mary a Regatului Unit a murit la 24 martie 1953, in varsta de optzeci si sase de ani, dupa ce a trait in timpul domniei a sase monarhi britanici si si-a inmormantat trei fii. Mary s-a nascut in 1867, fiind fiica printesei Mary-Adelaide de Cambridge si a lui Franz de Hohenstein, print de Teck. In ciuda faptului ca Mary-Adelaide era nepoata regelui George III, familia Teck era plina de datorii si Mary si-a petrecut prima parte a vietii departe de Anglia. Familia Teck s-a intors in Regatul Unit in 1885, unde intra sub protectia reginei Victoria. In 1891, Regina decide ca printul Albert Victor, duce de Clarence si Avondale trebuie sa se casatoreasca cu Mary, fiind convinsa ca personalitatea puternica a printesei de Teck il va ajuta pe Albert sa devina un Rege bun.

    Moartea ducelui de Clarence pare sa puna capat ambitiilor lui Mary. In timpul doliului pentru Albert, Mary se apropie de fratele fostului sau logodnic, George. Regina Victoria observa apropierea dintre cei doi si usurata ca George a trecut peste refuzul verisoarei sale, Missy de Edinburg, ii incurajaza. George se indragosteste de Mary si o cere in casatorie. Mary este incantata "Este un inger. Ma adora intr-un fel atat de emotionat. Sunt foarte fericita de a fi maritata". Mary va ramane foarte fericita pentru tot restul vietii, George adorandu-si sotia pana la sfarsitul vietii. Inteligenta, energica, severa cu altii, dar si cu cu ea insasi, Mary devine curand cel mai important colaborator al sotului ei. Mary si George au avut sase copii: Edward-Albert, Albert-George, Mary, Henry, George si John.

     Mary devine Regina la 6 mai 1910, la moartea socrului sau Edward VII. Un an mai tarziu, Mary este incoronata Imparateasa a Indiei. In timpul primului razboi mondial, Mary si-a sprijinit sotul, dand dovada de gesturi simple, dar impresionante, care imbunatatesc imaginea monarhiei britanice: curtea renunta la alcool, iar Mary si celelalte femei din familie devin infirmiere, conduse de motto-ul Reginei "Apartineti familiei regale a Angliei. Noi nu suntem niciodata obositi si iubim spitalele".

    Timp de jumatate de secol, aceasta Regina, descendenta unei ramuri morganatice, va reprezenta imaginea monarhiei. Educata in cultul regalitatii, ea este patrunsa de ideea ca datoria membrilor familiei regale este de a contribui la sustinerea tronului si la stralucirea Coroanei, carei i se consacra cu un adevarat fanatism. In timpul crizei regale din 1936, Regina Mary va fi cea care sustine flamura monarhiei, participand la incoronarea fiului sau George VI, chiar daca traditia cerea ca vaduva unui rege sa un asiste la incoronarea succesorului sau. In 1952, ea este prima care ii aduce omagii noii regine, Elisabeta II. Moare un an mai tarziu.

Bibliografie:
Bricard Isabelle, Dinastiile domnitoare ale Europei, Vivaldi 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu