vineri, 1 martie 2013

Nicolae I, Regele Muntenegrului

         La 1 martie 1921 murea Nicolae I, primul si singurul Rege al Muntenegrului. Devenit Print in 1860, dupa asasinarea unchiului sau Danilo I, Nicolae a fost rege pentru opt ani, micul sau regat disparand la sfarsitul primului razboi mondial.

        Nicolae I a fost conducatorul sub care Muntenegru si-a cucerit independenta de sub turci, in anul 1878. Dupa cucerirea independentei, Nicolae a promulgat prima constitutie a tarii ... departe de a reforma statul, aceasta lege fundamentala ii oferea intreaga putere monarhului. Desi pe plan intern Regele era contestat, el a obtinut numeroase succese pe plan dinastic: Zorka s-a casatorit cu Petru I al Serbiei, devenind mama lui Alexandru I al Iugoslaviei, Milita si Anastasia s-a casatorit cu Mari Duci Rusi (Petru Nicolaievici si Nicolae Nicolaievici) si Ana cu printul Franz Joseph de Battenberg. Cel mai stralucitor mariaj a fost cel al Elenei, cea de-a patra fiica a lui Nicolae. Elena s-a casatorit cu printul Victor-Emmanuel de Savoia, devenind mama ultimului Rege al Italiei.

          In 1910, Nicolae primeste titlul de Rege; adevarat maestru al discordiei, el este cel care declanseaza primul razboi balcanic. Dupa cele doua razboaie balcanice, Muntenegru devine unul din invingatori, din pacate in primul razboi mondial Nicolae alege tabara gresita. In ciuda faptului ca muntenegrenii au fost cuprinsi de entuziasm pentru cauza Serbiei, Nicolae credea ca o victoria Serbiei si a ginerelui sau Petru I ar fi insemnat condamnarea la moarte a micului sau regat. In ciuda temerilor sale Nicolae si tara sa impartasesc cu totul destinul Serbiei, dar din cauza geografiei abia in 1916 a fost infrant. Incercarea lui Nicolae de a incheia o pace separata a fost vazuta ca o tradare fata de slavii meridionali. Nicolae se refugiaza in Italia si apoi pleaca in exil in Franta. In 1918 Parlamentul il inlatura de pe tron si  voteaza unirea Muntenegrului cu Serbia sub Petru  I, si mai apoi sub nepotul lui Nicolae, Alexandru I.

Bibliografie:
*GAUTHIER Guy, Acvile si lei. O istorie a monarhiilor balcanice, Humanitas, 2004 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu