sâmbătă, 14 aprilie 2012

Maria Aglae, Printesa de Liechtenstein

          
               La 14 aprilie 1940, la Praga s-a nascut Maria Agle, fiica contelui Ferdinand Kinsky von Wichnitz und Tettau si a contesei Henriette von Ledebur-Wichelm. Contesa Maria Agle si-a petrecut tineretea in Anglia si Franta, unde si-a perfectionat engleza si franceza. Dupa ce si-a terminta studii, ea s-a angajat ca diplomata in artele grafice la Munchen. La 30 iulie 1967, la Vaduz, contesa Maria Agle se casatoreste cu printul Hans-Adam de Lienchtenstein.  Cei doi au patru copii: Alois, Maximilian, Constantin si Tatiana. La moartea socrului sau, Franz-Josef II, in 1989, Hans-Adam devine print suveran si Maria Agle urca pe tron alaturi de el.
              
                O foarte fina intelectuala, printesa Maria Agle se intereseaza de tot ce are legatura cu cultura (in special de teatru), cu educatia si pedagogia. La fel ca predecesoarele ei, Maria Agle este presedinta Crucii Rosii din Lienchtenstein. 

La multi ani !!!

Un comentariu:

  1. ''O foarte fina intelectuala...'' - asa ceva ne-ar trebui si noua! Romania are nevoie disperata de monarhie, dar trebuie sa fim atenti si intelepti sa alegem cea mai buna varianta. Mai ales ca in epoca actuala putem face acest lucru. La noi exista niste probleme - iar pt ele ne trebuie persoana potrivita - care sa intruneasca calitatile de care avem nevoie pt a ni le rezolva. Si vorbesc aici despre calitati din nastere. Nu e de ajuns sa fie membru al unei case regale, nu e de ajuns sa vrea sa ajute si sa faca tot ce poate el/ea - trebuie sa aiba si ceea ce trebuie pt ca noi avem anumite mari probleme - greu de gestionat de catre oricare alta varianta de monarh. Trebuie o persoana detasata, cu o minte puternica, cu un caracter nobil, bine intentionat si cu adevarat capabil, un f fin intelectual/o f fina intelectuala, sa aiba cu adevarat coloana vertebrala, o demnitate regala nativa, sa se implice metodic in problemele tarii - si in acelasi timp sa ramana detasat/a pt ca aceasta este adevarata atitudine pe care o are un/o suveran/a adevarat/a.
    Putem cauta printre membrii tuturor caselor regale si princiare europene - in speranta ca putem gasi ceva mai bun. Ne trebuie un suveran adevarat.
    Imaginati-va ce minunat ar fi - pt tara noastra - o colaborare stransa, constructiva, intre casa regala pe care o avem deja - si o a doua casa regala pe care am putea-o alege (/am putea-o ruga sa accepte) sa fie leader-ul pp-zis. Nu e niciodata prea mult sa ai mai mult de o familie nobiliara in tara - nu-i asa ? Cu cat mai multi - dar de calitate - cu atat mai multe sanse de reusita pt noi ca si popor.

    RăspundețiȘtergere