luni, 30 ianuarie 2012

Incidentul de la Mayerling: Moartea Printului Mostenitor Rudolf al Austro-Ungariei

In 29 ianuarie 1889, Imparatul Franz Joseph si Imparateasa Elisabeta au organizat o cina in familie, inainte de plecarea in Budapesta. Fiul lor si mostenitorul tronului Austro-Ungar, Rudolf nu a participat. El a planuit o vanatoare in Mayerling in 30 ianuarie. Cand valetul sau a mers sa il trezeasca, Rudolf nu a raspuns. Dupa ce prietenii lui Rudolf au reusit sa sparga usa, au gasit trupurile neinsufletite ale lui Rudolf si ale amantei sale, Mary Vetsera. Desi Hoyos alearga la Viena, nimeni nu intrazneste sa il anunte pe Imparat, asa ca ii spun Imparatesei ... Elisabeta va fi cea care ii da cumplita veste sotului ei, care afirma "N-am fost scutit de nimic".

Moartea arhiducelui Rudolf a ramas cunoscuta in istorie sub numele de Incidentul de la Mayerling existand versiunea oficiala si numeroase zvonuri. Versiunea oficiala este ca dupa cearta Imparatul din 28 ianuarie, Mostenitorul tronului si amanta sa au facut un pact, hotarand ca daca nu pot fi impreuna in viata, vor fi impreuna in moarte, deci s-au sinucis. Zvonurile se bazeaza pe ideea ca Rudolf a fost omorat.  

Printii mostenitori sunt adesea contrariul monarhului care domneste: tatal franeaza, fiul accelereaza, unul o ia la dreapta, altul la stanga (Paul Morand). Arhiducele Rudolf este opusul tatalui sau. Imparatul era harnic, onest, potolit, constiincios, in timp ce Rudolf sau era o fire nervoasa, o inteligenta iute, pesimist, mostenind de la Elisabeta temperamentul, incoerenta, nevoia de libertate si de autodistrugere. Dupa moartea lui Rudolf, Elisabeta disperata se considera raspunzatoare pentru ereditatea incarcata a neamului Wittelsbach.

Rudolf este antireactionar, antirus, antiprusac. Il admira pe viitorul Wilhelm al II-lea, apoi brusc il detesta, vrea sa creeze o alianta cu Vestul impotriva Estului, pentru ca apoi sa propuna o alianta cu Sankt Petesburg-ul. 

In scrisoarea catre Imparateasa, Rudolf scrie Stiu prea bine ca n-am fost demn de a fi fiul lui. Valeriei ii scrie Mor impotriva vointei mele. Cuvintele stranii adresate surorii sale raman de neinteles si cresc misterul ce invaluie moartea Arhiducelui. Sapte persoane au cunoscut toate detaliile Incidentului de la Mayerling: Franz Joseph, Elisabeta, contele Hoyos, Brafisch, Loschek, Taafe si Szogyney, dar niciuna nu a vorbit ...

Moartea lui Rudolf a dus la declararea lui Franz Ferdinand (verisorul sau primar) mostenitor al tronului. Asasinarea acestuia la Sarajevo a declansat Primul Razboi Mondial, care a dus la sfarsitul monarhiei austro-ungare, sfarsit prevestit de Rudolf "Regalitatea nu e decat o imensa ruina care se va prabusi in prima furtuna."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu