sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Arhiducesa Ileana, Printesa a Romaniei

Vreti sa ingenuncheati cu noi ca sa spunem o rugaciune pentru rege si tara si pentru ca sa va reintoarceti?
Si acolo, in campul plin de noroi, in timp ce soarele asfiintea dincolo de Carpati si umplea lumea cu ultima scanteiere de splendoare, am ingenuncheat, rugandu-ma impreuna cu muncitorii si lucratorii pamantului. "Tatal nostru, Care esti in ceruri ..."
Soarele a apus atunci, dar el rasare din nou!

Maica Alexandra


Printesa Ileana a Romaniei a murit la 21 ianuarie 1991 la Ellywood City, dupa ce isi vizitase pentru ultima oara tara pe care o adora. Printesa Ileana s-a nascut la Bucuresti, la 23 decembrie 1908 ca fiica a regelui Ferdinand si a reginei Maria. Ileana a fost copilul favorit al mamei sale si de aceea a fost foarte afectata de refuzul fratelui sau de a-i acorda permisiunea sa ramana in Romania dupa casatoria sa cu Anton de Hasburg Toscana. 

Ileana, numita Domnita in popor, a incercat sa isi ajute tara si din Austria. In timpul celui de-al doilea Razboi mondial, Ileana organizeaza la castelul sau Sonnberg spitalul romanesc de convalescenti. Cu ajutorul servitorilor sai a unui numar mic de asistente, Printesa Ileana a incercat sa le faca viata mai usoara soldatilor care erau departe de casa. Domnita a facut un asa numit "Drum al Ranitor" in Austria, in incercarea de a gasi soldati romani. Odata cu schimbarea situatiei politice din Austria, Ileana decide in 1943 sa isi inscrie copiii mai mari la scoli in Brasov. Mai mult, in martei 1944 ii aduce la Bran pe ceilati copii. Din cauza incordarii politice dintre Germania si Ungaria din martie 1944, Ileana ramane in Romania, unde incepe sa lucreze la cantina Crucii Rosii din Gara. 

Arhiducesa Maria Magdalena, Arhiducele Dominic, Arhiducesa Ileana, Arhiducesa Maria Ileana, Arhiducele Stefan, Arhiducesa Elisabeta, Arhiducesa Alexandra

In incercarea de a face tot ce ii sta in putere pentru cei ce aveau nevoie de ea, Ileana a cerut ajutorul autoritatilor. Prietena cu familia Antonescu, Ileana a colaborat strans si cu personalitatile comuniste, ceea ce i-a adus numele de Printesa Rosie. Multe din zvonurile aparute in acea perioada au fost false, totusi legatura dintre Ileana si Regele Mihai si Regina Mama s-a racit foarte mult.

Dupa razboi, Ileana a construit la Bran spitalul Inima Reginei si si-a petrecut urmatorii ani ajutant familiile nevoiase din zona. La 12 ianuarie 1948 a plecat in exil impreuna cu familie ei, ducand o cutie cu pamanant romanesc. 

In 1954, Printesa Ileana divorteaza si dupa doi ani se casatoreste cu doctorul Stefan Isarescu. Dupa divortul de cel de-al doilea sot, Printesa Ileana se calugareste sub numele de Maica Alexandra.

Principesa Ileana a Romaniei

Credinta a fost mereu foarte importanta in viata Printesei Ileana. Dupa dorinta Regelui Carol, printesa a fost crescuta in religia ortodoxa, chiar daca tatal ei era catolic si mama protestanta:  O armonie religioasa perfecta domnea in sanul familiei noastre; niciodata n-am auzit un cuvant de discreditare sau de critica la adresa credintelor noastre.

Dupa excomunicarea partiala a Regelui Ferdinand, s-a stabilit ca Ileana sa aiba o educatie in religia romano-catolica, pentru a o castiga de partea Romei. Pentru a se opune acestui lucru, Ileana a inceput sa studieze teologia cu capelanul Familiei Regale, reusind sa aiba o pregatire temeinica in ceea ce priveste invataturile Bisericii ortodoxe.

Treptat credinta mea a evoluta de la un imbold instinctiv, de la o perseverenta plina de pasiune la ceea ce am simtit ca este adevarat si bun. [...] Nu sunt ortodoxa doar prin traditie, ci si din convingerea profunda ca ortodoxia detine, mai mult decat oricare alta, adevarul, duhul si iubirea crestinesti.



6 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Desi am tot cautat informatii despre Printesa Ileana, inca nu am reusit sa aflu:
    - de ce a divortat si de ce s-a casatorit cu dr. Stefan Isarescu? Cine era acest dr. Stefan Isarescu? Si apoi de ce a divortat asa repede de el?
    - care au fost legaturile dintre Printesa Ileana si Regele Mihai dupa exilul din Romania? Care sunt relatiile actuale intre Regele Mihai si mostenitorii printesei Ileana? Sunt cordiale?

    Puteti sa imi indicati alte surse de informatii in afara de cartea "Traiesc din nou" (publicata la Humanitas)?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns,

    Dana Drugarin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Printesa Ileana si Arhiducele Anton erau personalitati foarte diferite. In acelasi timp Domnita era devotata Romaniei si dupa ce Carol II a fost fortat sa abdice, a putut sa se intoarca. In acest timp Anton a ramas in Austria, in 1939 intrand in armata germana. Dupa ce Familia Regala Romana a plecat in exil, Ileana s-a stabilit in SUA cu copii ei si Anton a ramas in Austria. Decizia de divort a fost oarecum fireasca dupa atatia ani de separare. Exista cateva voci care spun ca la baza casatoriei dintre Ileana si Stefan a stat dorinta ei de a obtine cetatenia americana. Din pacate, scurta lor casatorie nu e documentata foarte bine, si Ileana e foarte discreta in legatura cu subiectul. Chiar daca au divortat abia in 1965, Ileana a intrat in manastire incepand cu 1961. Deci cumva a divortat pentru a decis sa devina maicuta.

      Ileana a fost mereu foarte credinciosa, dar a decis sa se calugareasca abia dupa anumite tragedii personale: in 1958, Stefan (cel mai mare fiu al Ileanei) a cazut in coma si medicii ii dadeau 20% sanse de supravietuire. S-a trezit din coma, dar memoria pe termen scurt i-a fost afectata. Timp de cateva luni, Stefan impreuna cu sotia si copii sai s-a mutat in casa printesei Ileana, care a avut grija de el. In 1959, cea mai mare fiica a principesei, Maria Ileana si sotul ei au murit in accident de avion, lasand in urma o fiica de cateva luni.

      Legaturile dintre Ileana si Regele Mihai nu au fost foarte stranse. Regele s-a stabilit in Anglia si apoi in Elvetia si Principesa in SUA. Au existat si anumite probleme din ultimii ani petrecuti in Romania, asa ca multi ani nu a fost niciun contact intre cele doua parti ale Familiei. Relatiile au inceput sa se imbunatateasca in anii '80, cand Maica Alexandra a fost invitata la nunta nepoatei sale, principesa Irina a Romaniei. In 1990, cand s-a intors in Romania, impreuna cu fiica ei Alexandra, Principesa Ileana a venit in acelasi avion cu principesele Margareta si Sofia. Astazi relatiile dintre principesa Margareta si urmasii principesei Ileana sunt cordiale. Arhiducesele Maria Magdalena si Elisabeta au fost oaspetii principesei Margareta si principelui Radu, chiar anul acesta.

      Din pacate nu am alte surse de informare referitoare exclusiv la Principesa Ileana. Fiind "copilul sufletului meu", Ileana e un persoanaj destul de important si in cartile despre Regina Maria. In cartea Dianei Mandache, "Principesa Margareta. Patrie si destin", se vorbeste si despre relatia dintre familia Regelui Mihai si copii regelui Ferdinand si a Reginei Maria

      Sper ca raspunsul meu va ofera informatiile pe care le doreati.

      Ștergere
  2. Buna ziua,

    Unde sunt copii printesei Ileana acum?

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Există vreo legatură intre Ștefan și Mugur Isărescu sau este o " simplă " coincidență de nume ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e nici o legatura, dar niciuna! Pura potrivire de nume. Chiar asa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si nici cu Catzul cel mic. Q.E.D.

    RăspundețiȘtergere