marți, 29 ianuarie 2013

Christian al IX-lea al Danemarcei

La 29 ianuarie 1906 murea Christian al IX-lea al Danemarcei, tatal lui Frederick al VIII-lea al Danemarcei, al Reginei Alexandra a Marii Britanii, al lui Gerge I al Greciei, al Tarinei Mariei Feodorovna, al Printului Waldemar al Danemarcei (caruia i s-a propus atat tronul Bulgariei, cat si cel al Norvegiei) si a printesei Tyra de Hanovra (care ar fi devenit Regina Hanovrei). Numit Socrul Europei, Christian este stramosul majoritatii Caselor Regale de astazi. 


Criza succesiunii daneze il aduce pe Christian, cel de-al treilea fiu al ducelui Frederick Wilhelm de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg in linia succesiunii la tron. Bunica materna era Louise a Danemarcei, fiica regelui Frederick al V-lea. Matusa materna, Marie Sophie de Hesse se va casatori cu regele Frederick al VI-lea. Dupa moartea tatalui sau, Christian va fi crescut de cuplul regal, care nu avea copii. Desi Christian era eligibil sa mosteneasca tronul, el nu era primul in linia de succesiune. Casatoria sa cu Louise de Hesse-Cassel a unit doua ramuri rivale si a intarit pretentia lui Christian la Tron. Mai mult, crescut si educat la curtea daneza, Christian era preferat in fata printilor germani.

Nascut in 1818, Christian a devenit Rege in 1863. Domnia sa a fost dominata de lupta cu Germania pentru ducatele Schleswig si Holstein, care a generat un puternic sentiment anti-german in Danemarca. In acelasi timp, la inceputul domniei sale, Christian IX a fost adept al autoritarismului si conservatorismului, incercand sa opreasca raspandirea democratiei in Danemarca, ceea ce ii limiteaza popularitatea. In 1901, el numeste un guvern format din membrii partidului reformist, ceea ce i-a refacut popularitatea. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu