luni, 21 ianuarie 2013

Printul Christopher al Greciei si Danemarcei

La 21 ianuarie 1940, la Atena murea Printul Christopher al Greciei, cel mai mic dintre cei opt copii ai regelui George I si al reginei Olga. Nascut dintr-o mama rusoaica si un tata danez, printul Christopher a fost crescut si educat sa serveasca Grecia.

Printul Christopher s-a nascut in Rusia, fiind cu 20 de ani mai mic decat Constantin, printul mostenitor al Greciei. Cel mai apropiat frate ca varsta era Andrei, dar tovarasii sai de joaca au fost George, fiul lui Constantin, si Olga, Elisabeta si Mariana, fiicele lui Nicolae. 

Pentru regina Olga, timpul de joaca al copiilor era teroarea zilnica. La Atena, salile de bal deveneau piste de biciclete, unde copiilor i se alatura adesea si tatal lor. Copiii vorbea intodeauna greca unul cu celalalt si engleza cu parintii lor. In acelasiti timp ei au invatat daneza si rusa, limbile materne al parintilor lor si bineinteles franceza. In timp ce restul fratilor sai puneau pe primul loc Grecia si ignorau tarile parintilor sai (in special Andrei, care a refuzat sa vorbeasca alta limba acasa), Christopher a fost intodeauna atras de tara mamei sale. Cei mai buni prieteni ai tanarului print au fost Marele Duce Mihai Alexandrovici si Marea Ducesa Olga Alexandrovna, Christopher fiind apropiat si de copii surorii sale Alexandrea, Maria si Dimitri.

Dupa o scurta logodna cu Alexandra de Fife, ce a fost impiedicata de parintii sai, Christopher se casatoreste cu o americanca divortata Nancy Leeds. Cei doi au avut o lunga logodna de sase ani, atat din cauza razboiului, cat si din cauza dificultatilor casatoriei dintre o americanca divortata cu fiul regelui Greciei. Dupa ce banii lui Nancy a ajutat Familia Regala sa supravietuiasca in exil, Constantin I (la intoarcerea la Atena) i-a acordat titlul de Printesa Anastasia a Greciei si Danemarcei. Familia Regala a primit-o cu bratele deschise pe Nancy, dar ea a murit de cancer in 1923. Regina Olga scria "Inima imi este sfasiata in bucati cand ma gandesc la baiatul meu scump! A fost atat de fericit cu draga Nancy". Dupa moartea sotiei sale, Christofer isi invita mama la Vila Anastasia din Roma.

In 1929, printul Christopher se casatoreste cu Francoise de Orleans. In 1939, cu cateva luni inainte de moartea Printului, se naste fiul lor Mihai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu