miercuri, 13 februarie 2013

Printesa Irene a Greciei si Danemarcei

         La 13 februarie 1904, la Atena se nastea Irene, cea de-a doua fiica al Sofiei si a lui Constantin, Printii Mostenitori ai Greciei. Irene a fost foarte apropiata de fratii sai, mai ales de sora sa, Elena, devenita printesa a Romaniei. Sofia, demna fiica a Printesei Regale si-a crescut fiicele ca niste printese engleze, nestirbind cu nimic legatura acestora cu Grecia. Vara, printii Greciei isi petreceau vacanta in Anglia, unde Alexandru, Paul, Elena si Irene mergeau la scoala. 

        In 1917, Irene a fost fortata sa fuga impreuna cu familia sa in Elvetia. Aici, drama exilului a fost amplificata de faptul ca fratele mai mare al Irenei, Alexandru a ramas singur in Atena. Cand Alexandru a murit, poporul grec i-a cerut lui Constantin sa se intoarca pe tron. Inainte sa se intoarca in Grecia, Irene si cei doi frati mai mari, George si Elena, au fost oaspetii Reginei Romania, la Sinaia. Dupa casatoria Elisabetei cu George si a Elenei cu Carol, Irene a petrecut tot mai mult timp in Romania. In 1921, Constantin a fost fortat sa abdice inca odata si fratele mai mare al Irenei a devenit George II al Greciei. Doi ani mai tarziu, Grecia a fost proclamata republica si Irene s-a mutat in Italia impreuna cu mama sa si sora sa mai mica Katharine. Irene a fost apropiata de cele patru fiice a Regelui Italiei.

        In 1927, George al II-lea a anuntat casatoria Irenei cu Christin de Schumburg-Lippe. Dupa cateva saptamani logodna a fost rupta. Dupa cinci ani, Irene si-a pierdut mama "pierderea iubitei noastre mame si agonia ultimelor luni este mai mult decat putem suporta si sunt inca impietrita de aceasta cruda lovitura"; cei sase frati au continuat sa fie foarte apropiati, iar legatura dintre Elena si Irene a crescut odata cu trecerea timpului. In 1935, George al II-lea si-a recapatat tronul si Irene s-a intors in Grecia. George divortase de Elisabeta a Romaniei si Irene era cea mai importanta femeie a Curtii Regale din Atena.

      La 35 de ani Irene s-a casatorit cu printul Aimone de Savoia, verisorul Regelui Italiei si fiul ducelui Emmanuel-Philibert si a Helenei de Orleans. La 27 septembrie 1943 se naste singurul lor copil, Amadeo Umberto.

    In 1942, Aimone accepta coroana Croatiei si devine Tomislav II. Irene nu dorea aceasta coroana, dar si-a sprijinit sotul. Dupa o vizita de cinci zile in noul sau regat, Aimone se intoarce la Roma si isi continua viata linistita. Dupa un an, la moartea fratelui sau mai mare, Amadeo, Aimone devine duce de Aosta si seful ramurei mai tinere a Casei Regale a Italiei. Cand germanii au ocupat Italia, noul duce a reusit sa scape in teritoriu aliat, dar Irene si Amadeo au fost capturati de Germani.

         Dupa razboi, Irene s-a stabilit impreuna cu fiul sau in Elvetia. In 1948, sotul ei a murit si micul Amadeo in varsta de cinci ani a devenit duce de Aosta. Cativa ani mai tarziu, Irene s-a intors in Italia, recuperand proprietatile familiei Aosta. Ducesa s-a stabilit in vila Domenico, aproape de vila Sparta, unde locuia Regina-Mama Elena a Romaniei. Ducesa de Aosta a murit in aprilie 1974.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu