joi, 23 august 2012

Marele Duce George Mihailovici

Al treilea copil al Marelui Duce Mihail Nicolaivici si al sotiei sale Olga Feodorovna, nascuta Cecilia de Baden,  s-a nascut in Georgia la 23 august 1863. George Mihailovici a crescut in Georgia, unde tatal sau era Guvernator General. Marele Duce a avut o educatie spartana, fiind destinat unei cariere militare, la fel ca fratii sai. 

George Mihailovici era tacut si timid, nefiind foarte implicat in politica dusa de Familia Imperiala. Interesul sau in arte l-a determintat pe tar sa il numeasca Curator al Muzeului Alexandru al III-lea.

La 36 de ani, Marele Duce s-a casatorit cu Printesa Maria a Greciei si Danemarcei, fiica verisoarei sale Olga Constantinova si a regelui George I al Greciei. Logodna lor a durat patru ani, mai ales din cauza retincentei printesei in a parasi Grecia. Inca de la inceput Maria i-a spus ca nu il iubeste si cei doi nu au fost fericiti impreuna. Au avut doua fete Xenia si Nina. 

La declasarea razboiului, George a fost numit supraveghetor al operatiunilor, oferind Tarului un raport complet asupra situatiei din front. El a gasit dezorganizare si coruptie.

Convins de iminenta unei revolutii, George a incercat sa il convinga pe Nicolae II de necesitatea adoptarii unei constitutii. Marele Duce a fost alaturi de Tar la Gatchina, cand acesta a abdicat. Dupa ce a demisionat din functiile sale militare, George a incercat sa plece in Anglia, unde erau sotia si fiicele sale; guvernul englez a refuzat intrarea oricarui Mare Duce rus. George a reusit sa plece in Finlanda, dar a facut greseala sa ceara un pasaport noului guvern sovietic, fiind arestat in 3 aprilie 1918. Impreuna cu fratele sau Nicolae si verisorul lor Dumitru Constantinovici, a fost trimis in exil Vologna, in estul Siberiei. Daca la inceput, Marilor Duci li sa permis accesul in oras, dupa asasinarea familiei lui Nicolae al II-lea ei au inchisi in mica inchisoare a orasului. In timp ce Maria facea eforturi sa isi rascumpere sotul si pe ceilalti Mari Duci, George a fost transferat inapoi la Petrograd. In noaptea de 28 ianuarie 1919, George, Nicolae si Dumitru au fost dusi la Fortareata Petru si Pavel, unde au fost impuscati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu