joi, 23 august 2012

Arhiducesa Marie-Henriette a Austriei

       La 23 august 1836, la Buda s-a nascut Marie Henriette Anne, cea mai mica fiica al arhiducelui Joseph, paladin al Ungariei si a celei de-a treia sotie a acestuia, printesa Maria Dorothea de Wurttemberg. Arhiducesa Marie-Henriette a copilarit in Ungaria si a avut o viata fericita impreuna cu fratii sai. Arhiducesa a devenit o fata baietoasa, ce calarea ca o amazoana.

Regina Marie-Henriette a Belgienilor
        La 22 august 1853, arhiducesa Marie-Henriette se casatoreste cu Leopold, duce de Brabant, cel mai mare fiu al regelui Leopold I al Belgiei. A fost o calatorie politica ce avea drept scop protejarea Belgiei de o posibila agresiune franceza. In acelasi timp prin o alianta matrimoniala cu una din cele mai prestigioase monarhii catolice se realiza intarirea noii dinastii Saxa-Coburg si Gotha. Aceasta casatorie de convenienta a fost profund nefericita, cei doi soti avand caractere complet diferite. 
       La trei saptamani dupa nunta, Marie-Henritte va scrie "Daca Dumnezeu vrea sa-mi indeplineasca rugaciunile, nu ma va lasa multa vreme in viata". Rugaciunea nu ii este ascultata si cei vor ramane casatoriti pentru o jumatate de secol. La inceput, necesitatea unui mostenitor ii uneste. Cei doi au trei fete: Louise-Marie, Stephanie si Clementine si un baiat, Leopold. In 1869, printul Leopold moare. Regele este distrus si nu isi va mai reveni niciodata din aceasta lovitura, in timp ce Regina se va refugia in pasiunea ei pentru animale, in special cai. Sotie umilita fara incetare, distrusa in urma disparitiei fiului sau, Marie-Henriette devine cu timpul o persoana aspra. 
       Regina Marie-Henriette a avut o relatie dificila cu fiicele sale, pe care le numeste "monstrul nr. 1", "monstrul nr.2" si "monstrul nr.3". Ea nu ezita sa le atinga cu biciul sau sa le puna in genunche pe coji de nuca pentru cea mai mica nesupunere. In ciuda mariajului sau nefericit, Regina va sustine casatoriile primelor doua fiice, Louise si Stephanie cu printul Philip de Saxa-Coburg si Gotha-Kohary, respectiv cu arhiducele Rudolf al Austriei. Aceste doua casatorii se vor dovedi la fel de nefericite ca mariajul Mariei Heriette.
         Regina Marie-Henriette a Belgienilor a fost o persoana dificila. Foarte puternica, profund catolica, ea a fost transformata de nefericirea mariajului sau, incercand chiar sa se sinucida. Dupa decenii de singuratate, durere si umilinta, regina si-a parasit sotul si se instaleaza la Spa, intr-o vila. Moare aici in 1902.

Bibliografie:
Isabella Bricard, Dinastiile Domnitoare ale Europei  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu