joi, 30 august 2012

Printesa Lilian a Suediei

                La 7 decembrie 1976 avea loc casatoria dintre printul Bertil al Suediei si Lilian Davies. Cei doi s-au cunoscut in 1943 si timp de mai bine de treizeci de ani au trait impreuna discret, dar fara a putea sa se casatoreasca. Dupa moartea fratelui mai mare, Gustav Adolf, duce de Vasterbotten si renuntarile la tron a celorlalti frati, Bertil a ramas al doilea in linia de succesiune la tronul suedez, dupa nepotul sau de un an, Carl Gustav. Lilian, acesta Cenusereasa moderna, a avut finalul sau fericit abia la trei ani dupa urcarea pe tron a lui Carl Gustav. Casatorit el insusi cu o femeie de rand, noul rege a aprobat bucuros casatoria unchiului sau.

Regele Carl XVI Gustav al Suediei, Lilian Davies, Printul Bertil al Suediei, Regina Silvia a Suediei

                  Lilian Davies s-a nascut la 30 august 1915, in Wales. La 14 ani a renuntat la scoala, angajandu-se ca menajera, pentru ca mai apoi sa devina model. In 1940 s-a casatorit cu un actor scotian, de care a divortat cinci ani mai tarziu. 

               Lilian l-a cunoscut pe printul Bertil in 1943 si s-a indragostit la prima vedere de el "Era atat de chipes, printul meu. In special in uniforma. Atat de fermacator si de ganditor. Si atat de amuzant". In 1946, printul Bertil a cumparat o casa in Franta, care a devenit resedinta lor privata. 

                In 1934 printul Sigvard al Suediei renunta la locul sau in linia de succesiun pentru a se casatori cu femeia iubita. In 1946, printul Carl Johan renunta si el din aceleasi motive. Un an mai tarziu, familia regala suedeza e lovita de tragedie cand ducele de Vasterbotten moare intr-un accident de avion. Printul Bertil, al treilea in linia de succesiune la tron, (dupa tatal sau, care va deveni rege in 1950 si nepotul sau de un an) decide sa nu se casatoreasca cu Lilian pentru putea deveni Regent, daca tatal sau ar fi murit inainte de majoratul lui Carl Gustav. pentru urmatorii treizeci de ani, relatia dintre ei a fost un secret deschis in Suedia, dar cei doi au fost vazuti pentru prima oara in public abia in 1972, cu ocazia aniversarii regelui Gustav VI. Batranul rege a devenit unul din admiratorii lui Lilian, acceptand-o in familie.

                Dupa urcarea pe tron a lui Carl XVI Gustav si casatoria acestuia cu Silvia Sommerlath, Bertil si Lilian au primit aprobarea sa se casatoreasca. In ziua nuntii, cea mai fericita zi pentru amandoi, mirele avea 64 ani si mireasa 61 ani. 

                   Printesa Lilian a murit la 10 martie 2013, fiind unul din cei mai apreciati membri ai Casei Regale a Suediei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu