luni, 27 august 2012

Printul suveran Franz I de Lienchtenstein

Printul Franz I de Liechtenstein
             Printul Franz de Lienchtenstein s-a nascut la 27 august 1858 in palatul Lienchtenstein, din Viena. Franz era cel mai mic fiu a lui Alois II, print suveran de Lienchtenstein si al contesei Francoise Kinsky von Wichnits und Tetau. Printul Franz a copilarit in domenile familiei din Boemnia si Moravia.

             Istoric, Franz serveste ca ambasator al Austro-Ungariei pe langa Curtea de la St. Petersburg. In 1929, la moartea fratelui sau Jean II, Franz devine print suveran de si la Liechtenstein la varsta de saptezeci si sase de ani. Din cauza varstei inaintate nepotul sau, printul Alois, isi asuma regenta. 

              In iulie 1929, Franz se casatoreste cu Elizabeth von Gutmann, cu care nu are copii. Cei doi vor locui o perioada mult mai mare in Vaduz, comparativ cu ceilalti printi suverani. In ciuda acestui lucru, Vaduz nu va deveni resedinta principala.  

             Dupa o domnie de noua ani, in care este preocupat mai mult de continuarea lucrarilor istorice decat de soarta supusilor sai, printul Franz I moare la 25 iulie 1938. 

Bibliografie:
*Isabelle Bricard, Dinastiile Domnitoare ale Europei   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu