Printul Franz-Josef II de Liechtenstein |
La 16 august 1906, la castelul Frauenthal din Austria se naste fiul cel mare al printului Alois de Leichtenstein si al arhiducesei Elisabeth-Amalie de Austro-Ungariei. Printul va fi numit in onoarea nasului sau, Imparatul Franz-Josef al Austro-Ungariei. Printul Franz Josef de Liechtenstein va copilari in Austria, la castelul Gross-Ullersdorf, al carui parc este mai mare decat tara in care va domni intr-o zi si de unde dobandeste dragostea de natura. Dupa primii ani de studii intr-un colegiu vienez, el se inscrie la Scoala superioara de Agricultura din Viena, unde se specializeaza in silvicultura si obtine diploma de inginer forestier.
Destinul sau de inginer agronom este ravasit in 1938, cand unchiul sau, printul suveran Franz II moare. Franz Josef devine print suveran de si la Liechtenstein la 25 iulie, la cateva zile dupa ce trupele germane au defilat in Viena. Franz Josef II va fi primul print care isi stabileste resedinta la Vaduz, identificandu-se mai mult decat predecesorii sai cu micul lui stat.
In timpul celui de-a doilea razboi mondial, Franz Josef II va domni peste micul sau stat, vecin direct al celui de-al III-lea Reich. Neutralitatea statului e firava, iar bogata colectie de arta a familiei e amenintata. Printul va reusi sa admita principiul inviolabilitatii principatului, dupa exemplul Elvetiei, de care e legata printr-o uniune vamala. In timpul razboiului, Franz Josef II a fost tinta mai multor comploturi naziste. Lienchtensteinul acorda drept de azil unor zeci de mii de refugiati. In 1943, in timpul razboiului, printul Franz Josef II se casatoreste cu contesa Georgina von Wilczek.
Dupa razboi, printul forestier se implica total in trasformarea micului sau stat agricol intr-o putere industriala, pastrand preocuparea pentru mediul inconjurator pe care il considera ca un bun economic care trebuie salvat si protejat. De aceea in micul principat nu sunt instalate decat industrii nepoluante.
La 26 august 1984, Franz-Josef II incredinteaza exercitarea puterilor sale de sef de stat, intaiului sau nascut, Hans-Adam si se retrage pe o proprietate de langa Viena. Moare in 1989, la cateva luni dupa sotia sa.
*Isabelle Bricard, Dinastiile Domnitoare ale Europei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu