marți, 17 ianuarie 2012

Marea Ducesa Elena Vladimirovna a Rusiei

In 1882, dupa trei baieti, Marea Ducesa Maria Pavlovna a nascut o fetita, Elena. Parintii Elenei, Marele Duce si Marea Ducesa Vladimir, aveau o casnicie fericita, care a fost intarita prin nasterea celor patru copii. Impartasind aceleasi idealuri si ambitii, precum si dragostea pentru cultura si lucruri frumoase, cei doi au dus o viata fericita in Rusia, ceea ce facut ca si copii lor sa aiba o copilarie fericita. Ca unica fiica, Elena a fost foarte rasfatata, ceea ce o facea dificila. Imparateasa mama Maria Feodorovna spune "Imi pare rau pentru ea, pentru ca e foarte dulce, dar foarte vaninoasa si putin grandioasa". Elena s-a dovedit o adevarata fiica a mamei sale: independenta, hotarata si plina de incredere. 

 Cand Elena Vladimirovna era copil, Henri Jones Thaddeus, care ii picta tabloul o descrie astfel "un copil fascinant, dar rebel". In timp ce ii picta tabloul, Elena, care parea suparata de doica sa, a luat un cutit pentru scrisori si si-a atacat doica. Dupa acesta si-a transferat furia asupra pictorului, care a reusit sa ii ia cutitul. Elena avea patru ani.

Cu timpul, fetita rebela s-a transformat intr-o femeie frumoasa, ce adora sa danseze. Din aceasta cauza a fost schimbat obiceiul si tinerii ofiteri puteau sa o invite ei la dans in loc sa astepte ca ea sa trimita dupa cel pe care il alegea. Mossolov credea ca toti erau indragostiti de printesa.

Ca nepoata a Tarului Rus, Elena era o partida foarte prestigioasa. Mai mult, ambitioasa sa mama dorea sa o castoreasca cu Max de Baden. Acesta a cerut-o de sotie, dar apoi a rupt logodna. Miechen a decis apoi sa isi casatoreasca fiica cu printul mostenitor al Belgiei, Albert, dar acesta s-a logodit in curand cu Elisabeta de Bavaria.

  In 1900, Elena se indragosteste de printul Nicolae al Greciei si Danemarcei, cel de-al treilea fiu al regelui George I si al reginei Olga Constantinovna, matusa sa. Pentru Miechen, Nicky nu era suficient de bun pentru unica sa fiica, neavand nici o coroana, nici avere. Totusi, dupa doi ani, Cea mai Mare dintre Marile Ducese a trebuit sa accepte ca cei doi erau indragostiti si ca nu va gasi un alt pretendent care sa fie acceptat de Elena. Cei doi s-au casatorit in august 1902 la Tsarskoe Selo. In urmatorii patru ani, cei doi au devenit parintii a trei fiice: Olga, Elizabeta si Marina. 


 Elena si Nicolae au fost foarte fericiti impreuna, ceea ce i-a ajutat sa infrunte incercarile prin care au trecut. Elena facea parte prin nastere si casatorie din doua din cele mai incercate Case Regale ale Europei: Rusia si Grecia. Elena a avut de infruntat miscarile republicane din aceste tari, care au fortat-o sa traiasca in exil si sa isi piarda toate averea. 

In 1938, la patru ani dupa ce fiica sa Marina s-a casatorit cu George, ducele de Kent, Elena si-a pierdut sotul. Marea Ducesa Elena Vladimirovna a murit in 1957, in tara sa adoptiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu