Regicidul din Lisabona este numele dat asasinarii regelui Carlos I al Portugaliei si al fiului si mostenitorului sau Luis Philippe, duce de Braganza. La 1 februarie 1908, Regele, Regina si Printul Mostenitor se intorceau dupa o vacanta de o luna in Alentejo, in timp ce printul Manuel se intorsese cu o zi mai devreme. Tulburarile politice din aceasta tara l-au facut pe rege sa isi scurteze vacanta. In ciuda climatului politic, Regele a decis sa intre in oras intr-o caleasca deschisa, purtandu-si uniforma de General si sperand ca va reusi sa prezinte un aer de normalitate. In timp ce caleasca traversa Piata Palatului, Regele a fost impuscat, murind pe loc. Un al doilea asasin a urcat in caleasca si Regina a incercat sa se apere folosind singura arma pe care o avea, un buchet de flori si strigand "Infamni! Infamni!". Printul Luis Philippe a incercat sa se apare, folosindu-si pistolul, dar a fost impuscat in piept. Fratele sau, Manuel a incercat, fara succes sa opreasca sangerarea. Asasinii au continuat sa traga, impuscandu-l in brat de printul Manuel, pana au fost impuscati de cei care insoteau caleasca regala.
Ziarele din Londra au aparut cu titlul Rusinea Lisabonei, in timp ce unchiul lui Carlos I, Edward al VII-lea al Regatului Unit scria "au omorat doi gentlemen ai Ordinului Gardeniei in strada ca pe niste caini si nimanui nu ii pasa".
Imediat dupa regicid, noul Rege Manuel al II-lea cerut demisia primului ministru, ale carui masuri erau considerate motivul asasinarii. Multi au vazut in aceasta demisie o greseala, deoarece republicanii erau vazuti acum ca cei care au oprit dictatura lui Joao Franco, nu ca cei care l-au omorat pe Rege si pe Mostenitorul Tronului. Spre deosebire de fratele sau, noul Rege nu era atras de armata si daca soldatii il adorau pe Louis Phillipe, ei il dispretuiau pe Manuel al II-lea. Aceasta lipsa de popularitate nu l-a ajutat pe Rege in Revolutia din 1910.
In ciuda faptului ca Manuel al II-lea a invatat din greselile tatalui sau si a domnit, dar nu a guvernat, el nu a reusit sa salveze monarhia portugheza, pierzandu-si tronul dupa doi ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu