duminică, 17 februarie 2013

Marele Duce Vladimir Alexandrovici

        Marele Duce Vladimir Alexandrovici a fost al treilea baiat al tarului Alexandru al II-lea si al sotiei sale Maria nascuta printesa de Hesse si de Rin. Parintii lui Vladimir Alexandrovici s-au casatorit din dragoste, dar in curand Alexandru al II-lea in inceput sa aibe tot mai multe aventuri. In ciuda acestui lucru, pana in 1866 el pastreaza aparentele si familia lor este fericita.

          In 1865 viata lui Vladimir se schimba deoarece fratele sau mai mare si mostenitorul tronului, Nicolae moare. Alexandru devine mostenitorul tronului, dar el nu avea nici talentul nici educatia unui viitor tar. In acest context in capitala rusa au inceput sa apara zvonuri ca Alexandru al II-lea o sa isi dezmosteneasca fiul si o sa-l numeasca pe Vladimir mostenitor. Aceste zvonuri s-a dovedit false, dar au reprezentat baza neincrederii lui Alexandru Alexandrovici fata de fratele sau mai mic, precum si a ambitiei lui Vladimir Alexandrovici. In tinerete, insa Alexandru, Vladimir si Alexei au fost nedespartiri; aventurile lor facand inconjurul St. Petersburgului si ajungand pana la Regina Victoria care si-a manifestat consternatia in scrisorile catre Printesa Mostenitoare a Prusiei. Dupa casatoria lui Alexandru cu Dagmar a Danemarcei, a venit randul lui Vladimir sa se casatoreasca si aleasa sa a fost ducesa Marie de Mecklenburg-Schwerin.

        Vladimir a cunoscut-o pe Miechen la Berlin si a descris-o astfel"ochi minunati de expresivi, si ceea ce e si mai important, ea e extrem de desteapta, vorbareata si draguta". Totusi, in acelasi timp el nu se gandea sa se casatoreasca. Maria a stiu de la bun inceput ca vrea sa se casatoreasca cu el, parasindu-si logodnicul. Cand Vladimir Alexandrovici a auzit de intentiile Mariei, el a exclamat "Saraca fata", explicand "Ce fel de sot as fi eu? Beau in fiecare noapte, si trec peste durerea de cap de a doua zi band din nou". Pana in 1872, Marele Duce Vladimir Alexandrovici decide sa isi schimbe viata si o cere in casatorie pe Miechen. Daca printesa e decisa sa devina Mare Ducesa, ea e la fel de decisa sa isi pastreze religia luterana. Dupa trei ani, Alexandru al II-lea ii permite sa ramana luterana. Miechen castiga prima batalie ... nu va fi ultima. Sotia Marelui Duce Vladimir Alexandrovici ia numele de Maria Pavlovna, dorind sa sublineze descendenta din tarul Paul I. Vladimir si Maria vor avea cinci copii: Alexandru, Kyril, Boris, Andrei si Elena si sunt strabunicii actualei pretendente la tronul imperial al Rusiei. Avand interese si ambitii comune, cei doi s-au bucurat de o casnicie fericita.

    Marele Duce a construit Palatul Vladimir in St. Petesburg, care in timpul domniei fratelui sau, dar mai ales in timpul domniei nepotului sau Nicolae al II-lea, palatul va deveni principala curte a Rusiei. Treptat intre Alexandru si Maria Feorovna, pe de o parte si Vladimir si Maria Pavlovna pe cealalata parte a inceput sa creasca pana nu a mai existat niciun contact intre ei in afara ocaziilor oficiale. Miechen nu si-a ascuns dezamagirea fata de Alexandru al III-lea si convingerea ca sotul ei era mult mai indreptatit decat fratele sau sa fie Imparat. Dovada ca cuplul imperial ii privea pe Vladimir si pe Maria drept rivali au iesit la suprafata cu ocazia dezastrului de la Borki din 1888 cand Alexandru a spus "Imi imaginez cat de dezamagit va fi Vladimir cand va afla ca suntem inca in viata". Dupa dezastru, Miechen va spune "Nu vom mai avea niciodata o astfel de sansa".

      Odata cu urcarea pe tron a nepotului sau, Marele Duce Vladimir Alexandrovici devine cel mai senior membru al Familiei Imperiale. In urmatorii ani, disputa dintre Vladimirovici si Cuplul Regal (Nicolae II si Alexandra Feodorovna) va creste, Nicolae II incercand sa se impuna ca Imparat, Vladimir considerand ca varsta si experienta il face demn de cea mai inalta pozitie in stat. 
       
      In 1905, Vladimir era comandantul garnizoanei St. Petersburg a ordonat politiei si soldatilor sa deschida focul asupra multimii de muncitori ce veneau sa ii ceara Tarului ajutorul. Evenimentul a ajuns sa fie cunoscut in istoria Rusiei drept "Duminica Sangeroasa". Initial Nicolae a vrut sa ii primeasca, dar Vladimir l-a convins sa plece din oras si sa raspunda cu forta. Acest eveniment a fost inceputul revolutiei ruse. Nicolae a fost nevoit sa semneze Manifestul din Octombrie care a insemnat sfarsitul autocratiei ruse. Vladimir Alexandrovici a fost distrus, deoarece in ciuda tuturor ambitiilor sale el era profund rus si credea ca autocratia era singura modalitate prin care acest vast imperiu  poate fi condus. 

  Odata cu razboiul ruso-japonez, popularitatea Alexandrei si a lui Nicolae a continuat sa scada, in timp ce Vladimir si Maria Pavlovna, exclusi din Curtea Imperiala, erau totusi in fruntea societatii din St. Peterburg. 

  Dupa terminarea razboiului, fiul si mostenitorul lui Vladimir, Kiril se casatoreste cu verisoara sa primara, Victoria Melita de Saxa-Coburg si Gotha. Pe langa faptul ca ei erau versiori, Victoria era si fosta sotie a fratelui tarinei, Ernest de Hesse si Rin. Dupa divortul celor doi, Victoria Melita devenise o parie. Multi ani, Vladimir si Maria au incercat sa impiedice aceasta poveste de dragoste, dar dupa ce Kiril fusese pe punctul sa moara in razboi, ei au fost de acord. Kiril Vladimirovici si Victoria Melita se casatoresc la Coburg si apoi Marele Duce se intoarce in Rusia pentru a-l anunta pe Tar. Nicolae II este furios; el il demite pe Kiril din Marina, ii anuleaza statutul militar, ordinele si onorurile si ii ia titlul de Mare Duce. Vladimir este furios si ii cere socoteala Tarului. Cand Nicolae II nu cedeaza, Vladimir isi smulge decoratiile, le arunca pe jos si isi tranteste usa in timp ce pleaca "L-am servit pe tatal tau, pe bunicul tau si pe tine. Dar mi-ai degradat fiul si nu mai doresc sa te servesc".

      Pentru restul vietii, Marele Duce Vladimir Alexandrovici a continuat sa se implice in conducerea Academiei Imperiale de Arta. In ianuarie 1909, sanatatea lui Vladimir a inceput sa se deterioreze. Nicolae a numit-o pe Victoria Melita Mare Ducesa si i-a dat inapoi titlul lui Kiril. Fericirea familei a fost de scurta durata, Vladimir Alexandrovici murind la 17 februarie 1909.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu