vineri, 1 februarie 2013

Executia Printului Kiril al Bulgariei

La 28 august 1943, Regele Boris al III-lea al Bulgariei a murit intr-un suspicios accident de avion. Fiul si urmasul sau, Simeon al II-lea avea sase ani, asa ca a urcat pe tron sub o regenta, condusa de unchiul sau, Printul Kiril al Bulgariei. 

Printul mostenitor Boris al Bulgariei si fratele sau, Printul Kiril al Bulgariei
Kiril s-a nascut la 17 noiembrie 1895, fiind al doilea fiu al regelui Ferdinand I al Bulgariei si al Mariei-Louisei de Bourbon-Parma. Pe langa Boris, cel mai mare dintre cei patru copii ai cuplului regal, Kiril a mai avut inca doua surori Eudoxia si Nadejdea. In 1918, cand Ferdinand a fost fortat sa abdice, Boris a devenit Rege, restul Familiei Regale a Bulgariei a plecat in exil. In 1922, cele doua printese s-au intors in Sofia si dupa ceva timp a fost permisa intoarcerea lui Kiril. Desi cei patru frati aveau personalitati diferite, ei erau foarte apropiati. Kiril era mult mai extrovertit decat Boris.

Dupa ce a devenit Regent, Kiril a continuat politica externa a fratelui sau, ramanand credincios aliantei germane. In acelasi timp comunistii bulgari, incurajati de succesele militare ale URSS si-au sporit actiunile de pe plan intern. La fel ca printul Nicolae in Romania, Kiril nu avea nicio inclinatie pentru a conduce, regenta fiind condusa de Bogdan Filov. Filov a permis armatei germane sa se comporte in Bulgaria ca o armata de ocupatie si a fost inlocuit de Bagrianov, apoi de Konstantin Muraviev. La 5 septembrie 1944, U.R.S.S a lansat un ultimatum Bulgariei si a violat frontierele tarii. Armistitiul a fost semnat in 11 septembrie si Armata Rosie a ocupat Bulgaria.  In acelasi timp, noua putere de la Sofia i-a arestat pe cei trei Regenti. La 1 februarie 1945, Filov, Mihov si Printul Kiril au fost asasinati. Daca primii doi au platit pretul unei partide pe care o pierdusera, in schimb Kiril, care nu cerea nimanui nimic si nu isi asumase regenta pentru ca nu se putea face altfel, a fost una din victimele urii antimonarhiste, raspandite de extrema stanga bulgara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu