vineri, 8 februarie 2013

Printul Nicholas al Greciei si Danemarcei

La 8 februarie 1938, in Hotelul Grand Bretagne din Atena murea printul Nicolae al Greciei si Danemarcei. Printul era bolnav de zece zile si alaturi de el erau sotia sa, printesa Elena a Greciei*, fiica lor, printesa Olga a Iugoslaviei si nepotul sau, regele George II.


         Printul Nicolae s-a nascut la Atena in 22 ianuarie 1872, fiind al treilea fiu al regelui George I si a reginei Olga. Familia Regala Greaca era foarte apropiata; cei opt frati ajungand sa fie uniti si in dragostea lor fata de Grecia. Familia lui Nicky nu era foarte bogata si el era al treilea fiu, deci cand a cerut-o de sotie pe Marea Ducesa Elena Vladimirovna, mama ei, Maria Pavlovna a fost foarte revoltata. Totusi dupa doi ani a fost fortata sa le accepte casatoria si cei doi s-au casatorit in 1902.

          Nicolae a fost alaturi de fratele sau in timpul primului razboi mondial, fiindu-i aparator in fata acuzatiilor ca acesta ar fi pro-german. Cand cauza regalista a fost infranta si Constantin a fost fortat sa plece in exil, Printul Nicolae si familia sa l-a insotit. Ei s-au stabilit in Elvetia, intorcandu-se din nou in Grecia in 1920. Dupa doi ani Constantin a fost fortat sa plece din nou; mai mult un alt frate al Regelui, printul Andrei a fost arestat si acuzat de tradare. Cu ajutorul regelui George al V-lea, Andrei a fost gratiat. De data asta, Nicolae si familia sa s-au stabilit in Paris, unde traiau "intr-un modest apartament in Passy". In acesta perioada, Nicky s-a dedicat picturii si scrisului. Din cauza ca in 1924 monarhia a fost abolita din Grecia, vanzarea tablourilor lui Nicky reprezentau o mare parte a veniturilor lor. In aceste conditii, pentru Nicolae si Elena era foarte important sa isi casatoreasca bine cele trei fete, ceea ce au facut. Olga s-a casatorit cu printul Paul al Iugoslaviei, Regent in numele nepotului sau Petru al II-lea. Elisabeta s-a casatorit cu contele Carl Teodor de Toerring-Jettenbach, un bogat print german inrudit cu Casa Regala a Belgiei si cu cea a Bavariei. Marina va face cel mai stralucitor mariaj casatorindu-se cu George, Duce de Kent.



*Sotia printului Nicolae a Greciei si Danemarcei s-a nascut Mare Ducesa Elena Vladimirovna a Rusiei; pentru fiica Regelui Constantin I si mama Regelui Mihai I vezi: Printesa Elena a Greciei si Danemarcei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu