miercuri, 6 februarie 2013

Regina Maria-Cristine a Spaniei

        La 6 februarie 1929, in Palatul Regal din Madrid, murea Regina Maria-Cristina, mama regelui Alfonso XIII al Spaniei. Regina s-a nascut Arhiducesa a Austriei, fiind fiica arhiducelui Ferdinand-Karl si a arhiducesei Isabella. Marie-Christine a fost foarte educata, avand foarte bune cunostiinte de filozofie si stiinte economice. In acelasi timp, in centrul educatiei sale era religia, Marie-Christine devenind o catolica convinsa. 
 
        La 29 noiembrie 1879, Arhiducesa Marie-Christine de Austria se casatoreste cu Regele Alfonso XII al Spaniei. Prima sotie a Regelui, Infanta Maria de las Mercedes de Orleans si de Bourbon, murise cu un an inainte si Regele nu a putut fi consolat. Pentru a-si asigura dinastia, Alfonso se casatoreste cu Marie-Christine, dar o insala cu numeroase cantarete de opera. Arhiducesa se indragosteste de sotul ei si este umilita cand legatura Regelui cu Elena Sanz devine publica (mai ales ca din aceasta legatura se nasc si doi copii nelegitimi).

       Regina Maria-Cristina isi indeplineste indatoriile dinastice, dand nastere la doua fiice: Maria de las Mercedes si Maria-Therese. Cand Regele moare ea este insarcinata cu al treilea copil. Maria-Cristina este proclamata Regenta, in timp ce tronul e vacant: daca va fi baiat, acesta va deveni Rege, daca nu Maria de las Mercedes va deveni Regenta. Timp de saisprezece ani, pana cand fiul sau Alfonso va ajunge la majorat, Regina Maria-Cristina va conduce Spania cu tenacitate, seriozitate si abnegatie. In acelasi timp, Regina este o mama devotata care isi educa fiul pentru viitoarele sale obligatii si care il trateaza ca pe un Rege inca de la nastere. Regenta Mariei-Cristina i-a sfarsit la 17 mai 1902. 

            Din ziua in care fiul sau ia fraiele domniei, regina Maria-Cristina se retrage complet din viata publica, dedicandu-se operelor publice si familiei sale. Regina moare in 1929, cu doi ani inainte de exilarea fiului sau din Spania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu