joi, 5 ianuarie 2012

Regele Juan Carlos I al Spaniei

La 5 ianuarie 1938, la Roma se nastea Juan Carlos, fiul Infantelui Juan, Duce de Barcelona si a Mariei Mercedes de Bourbon. Nasterea lui Juan Carlos a insemnat continuarea dinastiei de Bourbon, chiar daca Alfonso al XIII-lea (bunicul lui Juan Carlos) fusese fortat sa isi paraseasca tara in 1931. Avand-o drept nasa pe bunica paterna, Regina Victoria Eugenia a Spaniei, micul Infante a fost botezat de Cardinalul Eugenio Pacelli (care va deveni Papa Pius XII). Copilaria lui Juan Carlos a fost petrecuta in exil alaturi de parintii si cei trei frati: Margarita, Pilar si Alfonso. 

Dupa ce parintii sai au plecat in Portugalia, Juan Carlos a ramas in Elvetia, la un internat fiind vizitat de bunica sa, Victoria Eugenia a Spaniei. Desi Ducele de Barcelona si Franco aveau opinii complet diferite in legatura cu multe lucruri, ei au cazut de acord ca Juan Carlos sa fie educat in Spania. In curand, alaturi de Juanito a fost educat si Alfonso. Intr-una din vacantele celor doi printi acasa, in Estorial Juan Carlos se juca cu un revolver, si l-a impuscat accidental, omorandu-l pe fratele sau de 14 ani

In 1962, Juan Carlos s-a casatorit cu printesa Sofia de Grecia si Danemarca. Cei doi au locuit in Spania, chiar daca problema Restauratiei nu a fost inca rezolvata. In 1968 s-a nascut primul lor copil, Felipe. In anul urmator, Franco decide sa il numesca pe Juan Carlos mostenitorul sau, dandu-i titlu de Print al Spaniei. Inainte a lua acesta decizie, Franco i-a cerut Infantelui sa promita ca va mentine regimul instaurat de el. Desi a promis acest lucru, Juan Carlos a inceput sa discute cu lideri ai opozitiei din exil si cu tatal sau despre modalitatile prin care democratia poate fi instaurata in tara sa.

Juan Carlos I a devenit Regele Spaniei la 25 noiembrie 1975. Imediat dupa, noul Rege a inceput reformarea statului, trasformand regimul totalitar al lui Franco intr-o democratie puternica. In 1977 au fost tinute primele alegeri democratice si in 1978 a fost promulgata o noua Constitutie prin care Juan Carlos era recunoscut drept mostenitorul de drept al bunicului sau. 

Incercarile de reforma ale Regelui nu au fost privite cu entuziasm de mult adepti ai vechiului regim. In februarie 1981, membrii Cortes-ului au fost retinuti in Parlament intr-o incercare de lovitura militara. Discursul lui Juan Carlos I, in care isi afirma sprijinul neconditionat pentru guvernul democratic a fost difuzat de televiziunea nationala. Acest discurs este considerat deosebit de important in oprirea loviturii de stat, instituirea regimului democratic si intarirea Reinstauratiei. Dupa compartamentul Regelui din noaptea de 21 februarie 1981, liderul comunist Santiago Carrillo (care inainte il numise pe Juan Carlos I «el Breve») a remarcat «Hoy todos somos monárquicos».

Astazi Regele ramane conducatorul necontestat al Spaniei, fiind in acelasi timp si cel mai popular lider din statele Ibero-Americane. Desi Juan Carlos I al Spaniei domneste si nu guverneaza, el are o mare autoritate morala si este un simbol esential al unitatii Spaniei. Regele isi pregateste fiul, Felipe sa ii urmeze, deoarece asa cum a remarcat "La Bourboni, sa fii Rege e o meserie" ... o meserie in care Juan Carlos este un profesionist.

LA MULTI ANI, MAJESTATE !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu