duminică, 15 ianuarie 2012

Printesa Margaret de Connaught

La 15 ianuarie 1882, la Bagshot Park se nastea Printesa Margaret de Connaught, fiica ducelui si ducesei de Connaught. Bunicii paterni erau Printul Consort Albert si Regina Victoria a Marii Britanii, in timp ce bunicii materni erau Printul Frederick Karl (nepotul imparatului Wilhelm I) si a printesei Maria Anna de Anhalt. Conform curiosului obicei al diminutivelor la moda in Europa la sfarsitul secolului al XIX-lea, tanara printesa este numita Daisy.

In 1905, Margaret si Patricia, sora ei mai mica, erau cele mai eligibile printese din Europa. Edward al VII-lea (urmand exemplul mamei sale) dorea ca nepoatele sale sa se casatoreasca cu un rege sau un print mostenitor. In acest an, familia Connaught a vizitat Portugalia si Spania, unde Margaret si Patricia i-au cunoscut pe Louis si Manuel de Braganza si pe Alfonso al XIII-lea al Spaniei. Urmatoarea oprire pentru acesta familie a fost Egiptul. In Cairo, Margaret l-a cunoscut pe Printul Gustaf Adolf al Suediei. Printul (al doilea in linia succesiunii la tronul suedez) s-a indragostit de printesa engleza si a cerut-o de sotie. Cei doi s-au casatorit in 15 iunie 1905, la cinci luni dupa ce s-au cunoscut.

In 1907, cand tatal lui Gustav a devenit Regele Suediei, Margaret si Gustav Adolf au devenit Printii Mostenitori. La fel ca verisoarele ei, Maria a Romaniei, Sofia a Greciei, Maud a Norvegiei, Alix Feodorovna a Rusiei si Victoria Eugenia a Spaniei, Margaret a adus numeroase obiceiuri engleze in noua ei casa. Gustav Adolf, crescut cu disciplina prusaca de mama sa, Victoria de Baden, a fost incantat de sotia sa. In acelasi timp, printesa engleza si-a influentat sotul cu privire la nevoia de reforme spre democratie. Cei doi au avut cinci copii: Gustav Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil, Carl Johan. In 1920, in timp ce era insarcinata cu cel de-al optulea copil, Printesa Mostenitoare a murit. 

In 1923, sotul ei se va recasatori cu nepoata sa Louise de Mountbatten. Margareta este bunica actualului Rege al Suediei si al tizei sale, Regina Danemarcei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu