joi, 5 ianuarie 2012

Printesa Eudoxia a Bulgariei

Printesa Eudoxia Augusta Philippine Clementine Maria a Bulgarie, fiica regelui Ferdinand I si a primei sale sotii Marie Louise de Bourbon Parma s-a nascut la 5 ianuarie 1898 in Sofia. Dupa moartea primei sale sotii, Ferdinand I s-a casatorit cu Eleonore de Reuss-Kostritz, care a devenit cea de-a doua mama pentru cei patru copii: Boris, Kiril, Eudoxia si Nadejdea. 

Dupa moartea Eleonorei, Eudoxia a devenit prima femeie in curtea din Sofia. Foarte apropiata de fratele sau mai mare, regele Boris al III-lea, Eudoxia a continuat sa fie cea mai importanta femeie din Bulgaria pana la casatoria fratelui sau cu Giovanna de Savoia.

Eudoxia s-a dedicat complet tarii sale, alegand sa nu se casatoreasca. In anii '30 au existat zvonuri ca Eudoxia o sa se casatoreasca cu un barbat cu descendenta bulgara, ceea ce ar fi fost imposibil pentru un membru al Familiei Regale. 

Dupa moartea lui Boris, pe tronul Bulgariei a urcat fiul sau de sase ani, Simion al II-lea, sub regenta fratelui sau Kiril. Eudoxia a continuat sa fie un stalp al Familiei Regale. In 1945, Bulgaria a fost ocupata de trupele sovietice, si regentii au fost arestati.

In timp ce Kiril a fost asasinat de tribunalul Poporului, Eudoxia a fost arestata si torturata de comunisti. Printesei Eudoxia i-a fost permis sa plece din tara impreuna cu regele Simeon al II-lea. Ea s-a stabilit in Germania, aproape de sora sa Nadejdea , Ducesa Albrecht de Wurttemberg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu