joi, 2 februarie 2012

Marea Ducesa Elena Pavlovna

 Marea Ducesa Elena Pavlovna a murit la 2 februarie 1873, in Stuttgart. Marea Ducesa s-a nascut printesa Charlotte de Wurttemberg, fiind fiind fiica printului Paul de Wurttemberg si a Charlottei de Saxa-Hildburghausen. Mariajul parintilor sai nu a fost unul fericit si dupa moartea mamei sale, Charlotte s-a mutat la Paris, impreuna cu tatal si sora ei Pauline. Casa lor nu se ridica la standardele la care traiau membrii Familiilor Regale, dar cele doua fete su intrat in contact cu numerosi intelectuali. 

La 15 ani, Charlotte se logodeste cu Marele Duce Mihai Pavlovici, cel mai mic fiu al Tarului Paul I si al Mariei Feodorovna, nascuta Sophia Dorothea de Wurttemberg. Un an mai tarziu, Charlotte se converteste la religia ortodoxa primind numele de Elena Pavlovna.


Mariajul celor doi nu a fost unul fericit, Mihai Pavlovici fiind dedicat armatei. Marea Ducesa a avut cinci fete: Maria Mihailovna, Elisabeta Mihailovna (casatorita cu Marele Duce al Luxemburgului, Adolphe), Ecaterina Mihailovna (casatorita cu Ducele George de Mexklenburg-Strelitz), Alexandra Mihailovna si Anna Mihailovna.

Dupa moartea sotului sau, Marea Ducesa Elena Pavlovna s-a implicat tot mai mult in organizatiile caritabile si in arte. A fondat Conservatorul din Sant Petersburg si un grup de surori asistente, care va reprezenta baza pentru crearea Crucii Rosii din Rusia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu